Dragnea s-a grăbit să facă un anunț care-i poate pune capac. A spus că duminică seară, după afișarea rezultatelor la alegerile europarlamentare, va face public candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Dragnea a comis-o însă grav. Statutul partidului impune o procedură mult mai elaborată, care implică toate structurile de conducere ale PSD, inclusiv un vot în Congres, nu doar un anunţ pe persoană fizică.

Statutul PSD ( art.119) prevede următoarea procedură de desemnare a candidatului la alegerile prezidenţiale: Biroul Permanent Naţional (BPN) elaborează un Regulament de organizare pentru un scrutin intern. Regulamentul e aprobat apoi de Comitetul Executiv Naţional (CEX). Apoi, se desfăşoară competiţia internă din PSD, iar rezultatul votului e validat de Congres, cel mai înalt for de conducere al partidului, care reuneşte delegaţi din toate filialele. Abia în urma validării Congresului poate fi anunţat candidatul PSD pentru Cotroceni, anunță adevarulro..

Dragnea controlează toate forurile de conducere ale partidului, dar o procedură deschisă de alegere a candidatului la prezidenţiale ar fi lăsat o portiţă deschisă şi penru candidaţi-surpriză. Liderul PSD a redus competiţia la un simplu anunţ. „Chiar duminică seară o să anunţăm”, a afirmat Liviu Dragnea.