BVB va extinde de la finele lunii august limita de variaţie a preţurilor pentru unele acţiuni, de la +/- 15% la +/- 40%, astfel că şedinţele de tranzacţionare nu vor mai fi suspendate atunci când indicele BET scade cu 12%, a declarat pentru Stere Farmache, preşedintele CA al Bursei.

Aceste prevederi au fost incluse în Codul BVB, la cererea CNVM, şi au fost aprobate, joi, de Comisie.

„Modificările aduse Codului BVB vor intra în vigoare la 15 zile de la aprobarea de CNVM, astfel că la sfârşitul acestei luni, probabil în data de 31 august, vom aplica aceste prevederi. Conducerea Bursei va stabi o serie de acţiuni la care se poate aplica această extindere a limitei de variaţie. În principiu, ne-am gândit să aplicăm măsura pentru cele mai lichide zece acţiuni, însă pe parcurs vom include pe această listă şi alte acţiuni”, a afirmat, vineri, Farmache.

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a programat iniţial extinderea limitei de variaţie pentru 15 iunie, însă CNVM a transmis că sunt necesare avizul instituţiei şi modificarea Codului BVB. Extinderea limitei de varianţie a fost aprobată încă din decembrie 2008, de acţionarii BVB.

Modalitatea de lucru
Extinderea limitei de variaţie va fi posibilă dacă preţul acţiunilor staţionează mai mult de 15 minute în punctul maxim de oscilaţie actual. Extinderea limitei de variaţie se va opera în trei etape.

Astfel, prima etapă vizează o perioadă de predeschidere, timp de 5 minute în piaţa principală, pentru formarea unui preţ prin aplicarea unor limite de variaţie de plus/minus 25% faţă de ultima cotaţie din şedinţa precedentă.

În cazul în care nu se formează un nou preţ potenţial de deschidere, în a doua etapă limitele se pot extinde la plus/minus 35% faţă de preţul de referinţă, iar în ultima instanţă cotaţia va putea varia cu până la plus/minus 40%.

Ulterior stabilirii intervalului de variaţie, tranzacţiile se pot realiza până la cotaţii care ating noile limite aplicabile.

Odată cu extinderea limitei de variaţie, Bursa nu va mai suspenda şedinţele de tranzacţionare în cazul în care preţurile celor mai lichide zece acţiuni, incluse în indicele BET, vor scădea cu 12%.

„Din moment ce preţurile ar putea varia cu cel mult 40% nu mai avea sens să menţinem nivelul de alertă, de 12%, al indicelui BET. Practic, dacă preţurile vor scădea şi cu 40%, şedinţa nu se va mai întrerupe, pentru că oricum cotaţiile nu vor putea să coboare mai mult”, a explicat Farmache.

Alte modificări
Totodată, va fi calculat un preţ teoretic pentru acţiunile care au fost suspendate de la transfer pentru consolidarea sau splitarea valorii nominale, preţ care va fi luat în calculul indicilor fără să afecteze vizibil evoluţia acestora. Modificarea valorii nominale, prin splitare sau consolidare, afectează numai numărul titlurilor, nu şi valoarea participaţiei pe care investitorii o au la compania respectivă, deoarece preţul acţiunilor este corectat în funcţie de operaţiunea făcută, creşterea sau scăderea numărului de acţiuni.

În cazul în care acţiunile vizate sunt cuprinse în calculul indicilor bursieri, variaţia are un impact semnificativ asupra evoluţiei indicatorilor. O astfel de situaţie a fost în luna ianuarie, când au revenit la tranzacţionare titlurile Banca Transilvania (TLV), care, după patru de suspendare de la tranzacţionare, au căzut cu 58%, ducând indicele BET cu peste 12% sub nivelul de referinţă. La acea dată, conducerea Bursei nu a suspendat şedinţa, deşi indicele depăşise nivelul de oprire temporară, însă operatorul de piaţă a anunţat că declinul indicelui a fost în mare parte influenţat de acţiunile băncii.

În plus, CNVM a fost de acord ca acţiunile Erste (EBS) să fie tranzacţionate la BVB fără limită de variaţie, pentru a permite astfel market-makerilor să coreleze preţul de la Bucureşti cu cel de la bursa de la Viena, unde este piaţa principală a acestor titluri.

„Era o limitare care nu avea niciun sens, deoarece dacă preţul de pe piaţa principală avea oscilaţii mai mari, la Bucureşti cotaţia nu putea să oscileze cu mai mult de 15% şi astfel se ajungea la unele diferenţe de preţ”, a afirmat preşedintele BVB.

De asemenea, dacă acţionarii băncii se întrunesc în AGA, iar pe piaţa de capital din Austria titlurile Erste nu sunt suspendate de la tranzacţionare, acestea nu vor fi oprite nici la BVB.

Blocul de tranzacţionare a fost majorat
Comisia a aprobat de asemenea şi modificarea blocului de acţiuni al unui ordin de tranzacţionare, de la 100 de titluri la 500 de unităţi, măsură decisă de BVB pentru a ridica numărul de tranzacţii.

Practic, vor putea fi tranzacţionate de cinci ori mai multe acţiuni decât în prezent printr-un singur ordin, în timp ce comisionul va rămâne acelaşi.

Un alt stimul pentru investitori va fi reprezentat de ordinele contingente, respectiv „stop loss” şi „take profit”, care se activează automat în momentul în care preţurile acţiunilor pentru care au fost plasate ating nivelul stabilit.

„Stop loss” este un ordin menit să limiteze pierderea investitorului în momentele în care preţul se înscrie pe o traiectorie nedorită. Investitorul poate să stabilească pierderea maximă pe care şi-o asumă şi plasează un astfel de ordin de vânzare la o anumită cotaţie, asigurându-se astfel că preţul nu va scădea mai mult în perioada în care nu urmăreşte evoluţia acţiunilor respective.

„Take profit” este un ordin de marcare a profitului şi va fi pus în piaţă în momentul în care un preţ atinge un nivel de profit prestabilit. Acest ordin elimină riscul ca preţul să se modifice inainte ca investitorul să observe.

Investitorii vor putea utiliza şi ordinul „stop” de cumpărare (Stop Buy), plasat atunci când preţul acţiunii creşte la sau peste nivelul menţionat, şi „stop”de vânzare (Stop Sell), activat atunci când cotaţia scade la sau sub nivelul preţului specificat.

De asemenea, vor fi introduse ordinele „if touched” de cumpărare, activate când preţul scade până la un nivel predeterminat sau mai jos, şi „if touched” de vânzare, operate când preţul creşte până la un nivel stabilit sau mai sus.