Ligia Deca a precizat că un grup tehnic constituit din specialişti analizează cum se va desfăşura testarea antidrog a elevilor. Ministrul Educației a subliniat că preocuparea referitoare la locul unde se va efectua testarea antidrog trebuie orientată către limitarea acestui flagel.

„Există în discuţie, în grupul tehnic constituit în contextul Planului comun de acţiune. Au fost o serie de dezbateri referitoare la cele mai potrivite locuri.

Eu cred că, până la urmă, discuţia nu este despre unde testăm, ci discuţia ar trebui să fie despre ceea ce face fiecare instituţie implicată pentru a limita acest flagel, al dependenţei de droguri”, a spus ministrul.

Ligia Deca pune accent pe rolul jucat de cadrele didactice

Ligia Deca a precizat că profesorii au rolul de a educa la rândul lor elevii, pentru a vedea semnele dependenţei de droguri. În colaborare cu alți specialiști, trebuie avut în vedere limitarea accesului la droguri.

„În cazul Educaţiei, vorbim despre pregătirea cadrelor didactice pentru a educa la rândul lor elevii, pentru a vedea semnele dependenţei de droguri şi colaborarea cu alţii specialişti în sănătate, în apărare, în afaceri interne, pentru a limita accesul elevilor la substanţe interzise şi, evident, pentru a-i ajuta pe cei care sunt deja în situaţie de dependenţă”, a spus Deca, marţi, la Senat.

Măsuri pentru combaterea consumului de droguri

Ea a fost chestionată despre pregătirea cadrelor didactice pentru a combate consumul de droguri. Referitor la acest subiect, ministrul Educației a explicat ce acțiuni se au în vedere. Ea a spus că există o serie de măsuri care se desfășoară în fiecare toamnă.

„Avem deja o serie de acţiuni de informare, realizate în colaborare cu Centrele de evaluare şi de prevenţie antidrog. Ele se desfăşoară în fiecare toamnă”, a spus ministrul Educației.

Campanii pentru a informa cu privire la riscurile dependenţelor

Potrivit acesteia, există un calendar accelerat.

„Există campanii pe care deja ministerul deja le-a lansat, în colaborare cu universităţile de Medicină şi Farmacie, cu societăţile studenţeşti, pentru a informa cu privire la riscurile dependenţelor”, a completat ea.

Ligia Deca a oferit drept exemplu „Fumatul nu te face mare”. Această campanie există deocamdată în Bucureşti şi în Ilfov. Ea pornește de la ideea de a opri un tip de dependenţă care poate conduce la alte dependenţe mai grave.

În context, trebuie spus că ministrul Sănătăţii a anunțat că specialiştii din grupul de lucru constituit pentru a analiza fenomenul consumului de droguri resping testarea antidrog a elevilor în şcoli. Rafila a precizat că soluţia avansată fiind realizarea acesteia într-un centru specializat.