Liderul celei mai mari organizații pentru drepturile omului din Turcia, arestat

Vineri, 19 martie, liderul celei mai mari organizaţii pentru drepturile omului din Turcia a fost arestat, după ce președintele Erdogan a anunțat un plan de reformă în acest domeniu, conform informațiilor transmise de către afp.com

Asociaţia pentru Drepturile Omului turcă (IHD) a anunţat că poliţia turcă a percheziţionat locuinţa co-preşedintelui său Ozturk Turkdogan, pe care l-au arestat. Deşi motivele arestării nu sunt cunoscute, IHD a denunţat o „încălcare flagrantă a drepturilor omului” şi a cerut eliberarea imediată a lui Turkdogan.

A avut loc la scurt timp după un discurs îndreptat împotriva IHD

Asociaţia a precizat că arestarea co-liderului său a avut loc la scurt timp după un discurs al ministrului de interne Suleyman Soylu în parlament, îndreptat împotriva IHD.

Este demn de menționat că IHD a fost fondată în 1986 şi  numără peste 10.000 de membri în momentul de față.

„Este greu de imaginat un motiv valid şi legal” pentru detenţia lui Ozturk Turkdogan, a declarat Milena Buyum, reprezentantă a Amnesty International în Turcia, în contextul în care Ministerul Justiţiei turc chiar a avut consultări cu Turkdogan cu privire la planul de acţiune privind drepturile omului.

Reformele anunţate de şeful statului turc în această lună sunt menite să tempereze criticile aliaţilor occidentali ai Turciei despre reprimarea drepturilor omului în această ţară.

„Se pare că planul de acţiune privind drepturile omului a devenit un plan de violare a drepturilor omului”, a scris, pe Twitter, Emma Sinclair-Webb, expertă pe Turcia în cadrul ONG-ului internaţional Human Rights Watch.

Gulseren Yoleri, reprezentantă a filialei IHD din Istanbul, a atenţionat că nu este prima dată când asociaţia este supusă măsurilor de opresiune din partea autorităţilor turce. Ea a apreciat că detenţia lui Ozturk Turkdogan are o „însemnătate simbolică” şi este o „expresie foarte clară” a modului în care guvernul de la Ankara priveşte drepturile omului.

Sursă foto: pixabay