După trei ani de apreciere constantă, leul a intrat într-o perioadă de corecţii. Dacă în primele şase luni s-a apreciat faţă de euro cu peste 8%, în prezent a pierdut circa 3% faţă de prima şedinţă din ianuarie.

Analistul Radu Limpede observă că „leul părea, până de curând, invincibil, nu de puţine ori fiind considerat «cea mai performantă monedă din lume». În numai trei ani, de la jumătatea lui 2004 şi până la cea a acestui an, cursul euro a coborât de la 4,1 la 3,1 lei“. Tendinţa s-a inversat, iar actuala depreciere a leului este cauzată atât de factori interni, cât şi externi.

Scăderile succesive ale dobânzii de politică monetară, operate de BNR, seceta majoră din acest an, care a condus la un salt spectaculos al inflaţiei, peste ţinta anunţată de banca centrală, reducerea volumului investiţiilor străine, încetinirea ritmului de creştere economică şi majorarea deficitului comercial, dar şi a celui de cont curent au fost principalele cauze interne care au determinat deprecierea leului.

Criza financiară şi scumpirea petrolului agravează situaţia

78-8516-41ptavalutara47.jpgAcestor factori li s-au adăugat cei externi. În primul rând, criza majoră declanşată de căderea fondurilor ipotecare americane cu grad ridicat de risc (aşa numitele „sub prime“) a declanşat în rândul investitorilor sentimente de aversiune faţă de risc. În plus, majorarea preţurilor ţiţeiului, spre pragul de 100 dolari barilul, va avea ca efect creşterea inflaţiei la nivel mondial. Nu în ultimul rând, se pare că am intrat într-o nouă perioadă istorică, în care moneda unică europeană începe să ia locul de lider, detronând-o pe cea americană. Cel mai recent exemplu îl constituie declaraţia unui lider chinez, care amintea necesitatea reducerii nivelului ocupat de dolar în rezerva valutară a ţării asiatice, ceea ce a avut ca efect imediat creşterea euro la recordul istoric de 1,4751 dolari.

„Evoluţia cursului euro/leu era previzibilă, dacă ne aminitim că, în urmă cu două-trei luni, în piaţa valutară exista o anume nervozitate legată de aprecierea monedei naţionale, acumulându-se informaţiile privind deficitele de cont curent şi comercial, inflaţia şi anunţul făcut de Standard & Poor’s privind posibila schimbare, în sens negativ, a ratingului României“, spune Victor Pop, director operaţiuni Intervam. Toate acestea au făcut ca jucătorii aflaţi pe short (vânzare) să-şi închidă rapid poziţiile, declanşându-se şi ordinele de «stop loss»“.

Pe acest fond, decizia BNR de a majora dobânda de politică monetară de la 7% la 7,5% a venit destul de târziu pentru a mai avea un efect notabil asupra leului.

„Am putea vedea în curând o depreciere reală şi nu numai nominală a leului, euro putând urca până la sfârşitul anului la peste 3,6 lei“, crede Limpede. Partea bună este că avem întrucâtva o «corecţie controlată», reaşezarea fondurilor speculative sau investiţionale globale realizâdu-se concomitent atât la noi, cât şi în ţările baltice şi în cele din grupul Vişegrad. Altfel, am fi putut asista la o cădere a leului de 15% – 20% şi la o fugă a investitorilor din România, aşa cum s-a întâmplat în 1997 în Asia sau în anul următor în Rusia. „Norocul face ca deficitul dintre exporturi şi importuri să se fi putut restabili treptat încă de la sfârşitul acestui an, astfel că 2008 ne poate aşeza din nou pe făgaşul unei creşteri economice accelerate şi, în acelaşi timp, sustenabile. Totul depinde însă de responsabilitatea de care va dovadă Guvernul într-un an electoral“, arată Limpede.

Pentru perioada imediat următoare, rămâne de văzut cât de solid va fi pragul de rezistenţă al euro de la 3,5 lei, valoare care a făcut „legea“ în cursul anului trecut. Un salt al cursului spre 3,55 lei ar deschide calea spre cotaţia de 3,6 lei. Este însă greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva, câtă vreme se vorbeşte tot mai des despre o nouă majorare de către BNR, la începutul anului viitor, a dobânzii sale de politică monetară.

Pe o astfel de eventualitate mizează şi investitorii din piaţa la termen de la Sibiu care tranzacţionau, la jumătatea luni, raportul euro/leu la 3,47 lei pentru finele anului şi la 3,5 lei pentru termenul din martie 2008.