JPMorgan Chase şi Citigroup au contribuit la cauzarea prăbuşirii Lehman Brothers Holdings prin solicitarea de colateral supimentar şi schimbarea acordurilor de garanţie, potrivit unui raport solicitat de justiţia americană cu privire la cel mai răsunător faliment din istorie, transmite Bloomberg.

„Solicitările imperative pentru mai mult colateral realizate de creditorii Lehman au avut un impact direct asupra lichidităţii băncii. Lichiditatea disponibilă Lehman este de importanţă centrală pentru a determina de ce a eşuat grupul”, a declarat Anton Valukas, examinatorul desemnat al falimentului Lehman Brothers, într-un raport de 2.200 de pagini depus joi la tribunalul federal din Manhattan, New York.

Fostul director general executiv al Lehman Richard Fuld, fostul director financiar executiv Erin Callan, fostul vicepreşedinte executiv Ian Lowitt şi fostul director executiv Christopher O’Meara au avizat comunicări incorecte despre situaţia financiară a băncii, menite să inducă în eroare, potrivit raportului.

Fuld a fost „cel puţin grosolan de neglijent”, a spus Valukas.

Banca de investiţii Lehman Brothers, a patra instituţie americană de profil, cu o tradiţie de aproape 150 de ani, a dat faliment în luna septembrie a anului 2008, propagând în întreaga lume criza financiară de pe piaţa americană.

Pe lângă concluziile privind influenţa JPMorgan Chase şi Citigroup în acest caz, Valukas a mai afirmat în raport că grupul financiar britanic Barclays a beneficiat „în mod inadecvat de transferul unui volum limitat de active” Lehman Brothers, odată cu achiziţia operaţiunilor de brokeraj din America de Nord ale băncii eşuate.

Anchetatorul a adăugat însă că valoarea acestor active „ar putea să nu fie semnificativă”.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Barclays şi JPMorgan Chase au refuzat să comenteze informaţiile.

Purtătorul de cuvânt al Citigroup Danielle Romero-Apsilos a declarat că banca analizează raportul, iar concluziile preliminare arată că examinatorul „nu a identificat nicio incorectitudine în contul Citi”.

SURSA: Mediafax