Pablo Escobar, cunoscut ca "regele cocainei", a văzut cum averea lui creşte imens, astfel că a decis să ascundă grămezi de bani în domenii agricole columbiene, depozite dărăpănate și în pereții caselor membrilor cartelului", după cum povesteşte Roberto Escobar, contabil-șef al cartelului din Medellin și frate al lui Pablo, în cartea sa, "Povestea Contabilului:. În interiorul lumii violente a cartelului Medellín".

"Pablo Escobar a câștigat atât de mulţi bani în ​​fiecare an, încât 10% din bani erau mâncaţi de șobolani prin depozite sau au fost distruşi de infiltraţii de apă sau pur şi simplu s-au pierdut", a scris Roberto Escobar în cartea sa.

Suma anuală pierdută astfel ar fi de aproximativ 2,1 miliarde de dolar, având în vedere cât de mult bani se spune că produce.

Escobar a avut pur și simplu atât de mulţi bani că nu ştia ce să facă cu ei, prin urmare faptul că pierdea sume imense din cauza rozătoarelor sau mucegaiului nu a fost nicoodată o problemă.

Într-un interviu acordat revistei Don Juan anul 2009, singurul fiu al lui Escobar, Juan Pablo Escobar – care și-a schimbat numele în Sebastian Marroquín – a susținut că într-o zi tatăl său a dat foc unei grămezi de 2 milioane de dolari în bancnote, pentru a-şi încălzi familia în timp ce se ascundeau, ca şi cum ai face focul cu lemne.

În timp ce a se ascunde sau a distruge sume exorbitante reprezenta o faţă a problemei, frații se confruntau o altă problemă mult mai elementară – aranjarea bancnotelor.

Potrivit lui Roberto Escobar, cartelul cheltuia aproximativ 2.500 de dolari lună pe elastice care să aranjeze frumos bancnotele.

La apogeul puterii sale, cartelul lui Pablo Escobar a furnizat 80% din cocaina de pe piaţa mondială și introducea zilnic circa 15 de tone de cocaină în SUA.