Legea Pensiilor. FMI recomandă modificarea ei

Legea Pensiilor. Potrivit unor surse citate de ProTV, FMI ar fi transmis către Ministerul Finanțelor următorul mesaj:

„Cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 plus 1% din PIB începând cu 2025. Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului care nu coincide cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB, prag stabilit de Comisia Europeană.

Astfel, pentru că România nu atinge ținta stabilită de FMI, se recomandă reconsiderarea legii.”

Legea Pensiilor a fost adoptată joi. La începutul ședinței de guvern, premierul României a zis că prin noua lege va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile.

Sunt sau nu bani pentru creșterea pensiilor?

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a fost întrebat, joi seară, dacă există suficienți bani pentru creșterea pensiilor. Întrebarea a fost pusă în contextul în care s-a anunțat că, anul viitor, vor crește pensiile de 2 ori. O dată pe 1 ianuarie, altă dată pe 1 septembrie.

„Cifrele sunt ușor altele decât cele prezentate. Eu le am pe ciornele de pe timpul când discutam cu Banca Mondială și făceam analiza asupra acestei legi.Legea aceasta se bazează și pe legea nr. 127, lege lucrată de colega mea, Olguța Vasilescu.

Acestea sunt niște cifre stabilite și agreate într-o comisie formată din Guvernul României reprezentată de Ministerul Muncii cu Banca Mondială. Au fost dezbateri îndelungate și o victorie a acestei legi este și eliminarea acelui prag pus de USR cu rea voință. După opinia Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, este o lege sustenabilă”, a zis Marius Budăi pentru Antena 3 CNN.

În 2024, pensiile vor fi majorate de 2 ori

În 2024, pensiile vor fi majorate de 2 ori. O dată pe 1 ianuarie 2024, altă dată pe 1 septembrie 2024. Pensiile vor creşte cu 40%. La 1 ianuarie, pensiile vor crește cu 13,8%, iar punctul de pensie va crește până la 2.032 lei. De la 1 septembrie, pensionarii vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci, va avea loc o creștere a pensiilor de 40%, în medie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a zis că Guvernul României a fost „foarte chibzuit” și „foarte atent” la sustenabilitate. Toate calculele au fost făcute cu Banca Mondială, în acord cu reformele agreate cu Uniunea Europeană (UE).

În prezent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este ocupată cu digitalizarea dosarelor de pensie, care este gata în proporție de 90%. Apoi, va fi realizat softul pentru recalculare, conform legii. De la 1 septembrie, vor fi puse în plată.