Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit de la poluare

Nicu Ştefănuţă a discutat despre angajamentul său în Parlamentul European.

Nicu Ștefănuță a declarat că, în opinia sa, acest mandat a fost cel mai productiv în ceea ce privește legislația. El a menționat că este singurul reprezentant verde din România în Parlamentul European și singurul candidat din zona verde și progresistă.

În ceea ce privește realizările Parlamentului European, el a subliniat că azi se votează directiva privind calitatea aerului.

Aceasta presupune că oamenii care suferă de afecțiuni precum astmul bronșic, pot să dea în judecată statul în cazul în care se îmbolnăvesc din cauza poluării.

Potrivit lui, problemele cu poluarea nu sunt prezente numai în București sau Cluj. El a mai spus că aceste se regăsesc în:

  • Braşov
  • Timişoara
  • Iaşi
  • Ploieşti

Acesta a mai spus că poluarea este o mare problemă, subliniind că incidenţa de cancer din România este ridicată.

De asemenea, el a mai spus că românii trăiesc cu vreo 10 ani mai puțin decât occidentalii. Pe fond, el spune că îl preocupă starea de bine a oamenilor.

„A fost cel mai productiv mandat, după mine, în termeni de legislaţie. Apropo, sunt singurul verde din România în Parlamentul European şi singurul candidat din zona verde, progresistă.

Ce a realizat Parlamentul European? A realizat multe. Astăzi votăm directiva pentru calitatea aerului. Ce presupune? Oamenii, ca mine, de exemplu, că eu am un astm bronşic, pot să meargă în judecată, dacă se îmbolnăvesc de la poluare.

Am stat multe zile în stradă, în Bucureşti şi este poluare horror, dacă mergi pe stradă. Nu numai în Bucureşti, şi în Cluj, chiar şi în oraşe ca Braşov sau în Timişoara, Iaşi, Ploieşti. Este o mare problemă. Oamenii se îmbolnăvesc, incidenţa de cancer din România, oamenii trăiesc mai puţin în România, cu vreo 10 ani mai puţin ca occidentalii. Asta mă preocupă”, a spus Nicu Ştefănuţă.

Directiva pentru calitatea aerului este o reuşită

Nicu Ștefănuță a subliniat că directiva pentru calitatea aerului și legea privind refacerea spațiilor verzi în orașe sunt realizări importante.

El a menționat că este foarte atașat de toate inițiativele legate de protejarea pădurilor, inclusiv de implementarea unui sistem de trasabilitate pentru lemn. Acest sistem va ajuta la evitarea tăierii abuzive a acestora.

De asemenea, el a subliniat importanța măsurilor legate de economia circulară. Pe fond, a declarat că în România se pot obține profituri semnificative din noua economie verde.

El a explicat că politica în domeniul protecției mediului nu este doar ecologistă, ci și economică. Astfel, a adus în discuție existența unor multinaționale în domeniul gestionării deșeurilor și a industriei IT.

Acestea pot contribui la crearea de locuri de muncă și la generarea de profituri din activități orientate către sustenabilitate.

„Directiva pentru calitatea aerului este o reuşită, legea pentru refacerea naturii care zice să nu mai tăiem spaţii verzi în oraşe este o reuşită. Ţin foarte mult la tot ce s-a făcut în privinţa pădurilor, faptul că e acea trasabilitate că trebuie să ştim orice bucată de lemn de unde vine, dacă are certificat de producţie, ca să nu mai tăiem lemn aiurea. Toate celelalte ce au de-a face cu economia circulară. La noi se pot face şi bani mulţi din noua economie verde.

Toată lumea crede că politica asta e doar ecologistă, dar nu e ecologistă, e şi economică. Avem o multinaţională în domeniul deşeurilor. Avem în IT şi în deşeuri. Deci putem face bani, se pot naşte joburi verzi, să zicem aşa, care sunt mult mai interesaţi de sustenabilitate”, a mai declarat Nicu Ştefănuţă.