Produsele de curățenie pot fi periculoase! Paștele se apropie, iar experții trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate curățeniei de primăvară.

Potrivit specialiștilor medicali, există un risc de a avea nevoie de asistență medicală dacă nu suntem atenți atunci când combinăm produsele de curățenie.

Produsele de curățenie, adevărate bombe chimice

Medicii ne avertizează că inhalarea vaporilor toxici poate avea consecințe grave. Potrivit lor, se poate ajunge chiar la internarea în spital.

De exemplu, produsele de curățenie pot elibera sute de substanțe chimice periculoase, printre care și compuși organici volatili dăunători.

Un studiu recent a evidențiat prezența a 530 de astfel de compuși în 28 de produse de curățare și în două odorizante de aer.

Mai mult decât atât, este extrem de periculos să amestecăm detergenți cu detartrant sau clor, subliniază specialiștii. Orice combinație între produse care conțin multiple substanțe poate declanșa reacții chimice.

Inhalarea acestor substanțe chimice poate duce la intoxicații, afecțiuni pulmonare, iritații ale ochilor, nasului și gâtului, ale pielii, dificultăți respiratorii. De asemenea, poate afecta sistemul nervos și organele, crescând riscul de cancer.

Și lumânările parfumate sau bețișoarele odorizante pot prezenta riscuri. Asta și pentru că folosim în exces atât produse de curățenie, cât și odorizante care pot polua aerul din locuință.

produse curățenie
Produse de curățenie / Sursă: Dreamstime

Trebuie să aerisim constant în timpul curățeniei

Produsele de curățenie pot fi periculoase! Este recomandat să aerisim constant încăperile în timpul curățeniei, să controlăm umiditatea și să adăugăm plante verzi în încăperi pentru a purifica aerul.

Prin deschiderea ferestrelor și asigurând o ventilare adecvată, avem posibilitatea de a elimina gazele toxice. De asemenea, este o opțiune să optăm pentru produse naturale pentru curățenia casei, în special dacă avem sensibilități alergice.

”Cel mai frecvent în ultimii ani am spitalizat pacienți care au combinat detartrantul cu clorul. Este una dintre combinații le cele mai frecvente și care generează vapori atât de detartrant cât și de clor, ambele substanțe fiind cu potențial toxic. De asemenea, am mai spitalizat persoane care au folosit în exces astfel de substanțe.

Dacă folosești într-o încăpere aferentă unei băi care are mici dimensiuni o sticlă de 750 de mililitri sau 1 litru de clor, este evident că în interiorul ei cantitatea de vapor de clor va fi mult mai mare”, a declarat Radu Țincu, medic specialist în Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca pentru Antena 3 CNN.

Acesta recomandă să folosim ”doar detergenți avizați, să-i folosim în cantitatea corespunzătoare, să nu-i amestecăm între ei pentru că ei sunt oarecum profilați pentru fiecare tip de curățenie în parte și atunci când facem curățenie să aerisim abundent încăperea pentru a elimina acești vapori”.