Compania, care este finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates, a eliberat țânțarii în urmă cu o săptămână, în Florida Keys. Oxitec a anunțat o colaborare cu Fundația Bill & Melinda Gates în 2018.

Oxitec a explicat că acest experiment încearcă să studieze modalități de a opri reproducerea Aedes aegypti, principalii transmițători de boli potențial fatale.

Metoda este controversată din cauza faptului că o specie modificată genetic este eliberată într-un ecosistem cu consecințe potențial necunoscute. Criticii metodei consideră că asta ar putea deschide ușa unor firme pentru a utiliza specii invazive modificate genetic pentru alte proiecte necontrolate.

De ce sunt diferiți țânțarii Oxitec?

Potrivit companiei, masculii din norul lor de insecte au o genă modificată, numită OX5034, care restricționează supraviețuirea femelelor cu care se împerechează. Astfel, țânțarii nu vor crește suficient de mari pentru a mușca oamenii.

Oxitec a menționat că această specie reprezintă doar 4% din populația de țânțari din Florida, dar este cea mai transmisibilă specie.

Startup-ul finanțat de Bill Gates și Melinda Gates a lansat deja milioane de insecte modificate în întreaga lume, inclusiv în Brazilia și Insulele Cayman. Țânțarii modificați genetic sunt o alternativă la insecticide, folosite intens în Statele Unite pentru a controla populațiile de insecte. Acest lucru a dus la înmulțirea țânțarilor rezistenți la insecticide.