Nu de alta dar dacă în plină campanie electorală prezinți un program adresat tinerilor de până în 26 de ani să acceseze împrumuturi de maximum 40.000 de lei, iar acum vrei să le permiți și celor cu vârsta de până în 55 de ani să ia credite „moca“ de până la 55.000 de lei, nu e altceva decât o nouă pomană electorală. 

Programul „Investește în tine“ va fi aprobat zilele acestea în Guvern, așa cum a precizat vicepremierul Viorel Ștefan. De data aceasta poate guvernanții vor veni și cu explicații, nu doar cu o prezentare de câteva slide-uri în PowerPoint pe care să le arunce opiniei publice fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor. Astfel de prezentări lasă loc la diverse interpretări și pe bună dreptate că putem specula orice, chiar și faptul că „Investește în tine“ va permite tinerelor care frecventează cluburile din marile orașe să-și facă operații estetice, botox, sau chiar o mărire de sâni, pe banii statului. Poate asta și-au dorit actualii guvernanți, să ne facă să visăm: pe ce cheltuim 12.000 sau 13.000 de euro! 

De ce un astfel de program este prost gândit? Mai întâi ar trebui să ne întrebăm de oportunitate. Își permite acest guvern să garanteze credite fără dobândă pentru câteva sute de mii sau milioane de cetățeni în situația în care abia face față plății pensiilor și salarilor majorate? Mai apoi ar trebui estimate efectele unui astfel de program. Să spunem că va avea succes și „tinerii“, chiar și cei până în 55 de ani, vor investi în dezvoltarea lor profesională. Credeți că aceștia vor rămâne să lucreze în țară? Nicidecum. Vor căuta să lucreze tot în străinătate, unde salariile vor fi mai mari. Tot la efecte ar trebui să luăm în considerare și faptul că intervenționismul într-o economie liberă va distorsiona piața. Așa s-a întâmplat la Prima Casă, când prețul locuințelor a fost susținut artificial prin creditele garantate de stat. Să nu vă mirați, peste un an sau doi, dacă taxele de școlarizare, cărțile, chiria sau chiar biletele la teatru, cinema, fitness sau chiar operațile estetice vor fi mai scumpe. Altfel spus, pomana e doar pentru unii, de suferit vom avea cu toții toți.

CIPRIAN MAILAT
redactor-șef Capital