Discuția moderată de Sorin Andreiana, redactor șef al revistei Capital, și Virgil Munteanu, director executiv al Editurii Evenimentul și Capital, a adus în prim plan informații prețioase pentru antreprenori.

Invitatul a explicat care sunt cele mai frecvente greșeli pe care antreprenorii le fac. De asemenea, a povestit care sunt principiile ce trebuie respectate în vederea creșterii unui business sustenabil.

Coach de antreprenori

Pe lângă alte afaceri, Onețiu este coach și strategy adviser pentru companii și antreprenori. Acesta a dezvoltat programe precum Scale-Up 100 și Smart Start-Up, prin care îi ajută pe cursanți să își dezvolte afacerile. Afaceristul a precizat că aceste programe nu îi aduc câștiguri semnificative.

Totuși, este important ca oamenii să plătească pentru educație, în caz contrar nu prețuiesc informațiile primite. Cursurile vin cu un cost cuprins între 2.000 și 3.000 de lei. De asemenea, programele care durează un an de zile costă în jur de 1.000 de euro.

„Mi se pare mult mai ieftin să investești într-un curs să înveți decât să dai banii pe un MBA. Programele au apărut ca urmare a unui mix de 3 elemente. Primul aspect a fost faptul că a început să meargă bine unul dintre business- uri și am ieșit din operațional.

Asta ne-am propus de fiecare dată, în 3 ani de zile să ies din operațional. Așa că, am avut timp la dispoziție. Alți oameni au început să vină să mă întrebe dacă pot să vin la ei să-i ajut în business.

De asemenea, a început să-mi placă și mi-am dat seama că prin predare învăț mult mai repede. Atunci când te pui în fața altora înveți mult mai repede pentru că te provoacă să te duci către locuri necunoscute. Focusul tău nu mai este să acumulezi informație, ci să o structurezi, să o dai mai departe, deci este un proces diferit de învățare.

Pasiunea cred că a venit de la mama, care a fost învățătoare, și cumva eu am trăit modelul acesta. Am simțit emoția bucuriei și a oferiri de suport”, spune Onețiu.

Experiență și cunoștințe

Invitatul a oferit și sfaturi legate de afaceri gratuite prin intermediul canalului sau de Youtube. În 10 ani de zile, acesta a realizat 544.000 de ore de content despre afaceri.

„Cred că informația gratuită trebuie să fie disponibile la un nivel suficient de explicit ca să formeze vocabularul, să putem conversa când ne întâlnim, că degeaba intri într-un curs, dacă nu ai vocabular. Cursurile înregistrate au venit ca urmare a nevoie de eficiență.

Ca să faci mentoring de calitate ai nevoie de 3 lucruri: sa experiență în verticala respectivă, eu lucrând cu 300 de companii până acum știu specificul fiecăruia, trebuie să înțelegi framework-urile posibile pe care poți să le folosești și să simți și să înțelegi piața.

Eu sunt sigur că sunt mai bun în România decât un mentor internațional care vine  din America, pentru că înțeleg lucrurile de aici. De exemplu, eu dacă mă duc în piața din Germania nu sunt valoros”, a precizat omul de afaceri.

Riscuri și câștiguri

Invitatul a precizat că există foarte multe aspecte care stau în spatele meseriei de antreprenor.

„Nu poți să te apuci de antreprenoriat fără să înțelegi înainte ce presupune meseria aceasta, care sunt riscurile, cum să-ți faci o zonă de risc, adică să nu te arunci pe idei nevalidate. Trebuie să știi cum poți să avansezi din etapă în etapă în așa fel încât să ai un risc cât mai mic în primele etape, atunci când se poate întâmpla orice.

Mai departe, atunci când avansezi, nu poți crește fără niște abilități și cunoștințe legate de gestionarea financiară a unui business.

Dacă nu ai un buget de venituri și cheltuieli în care să vezi istoricul veniturilor, liniile de venituri, tipurile de cheltuieli, repetiția unor cheltuieli inutile, identificarea valorii sau investițiilor, nu ai cum să iei decizii bune. Neavând cum să iei decizii bune, continui să mergi cu ochii închiși, pe principiul merge și așa”, a explicat antreprenorul.

Ideea de echipă

Expertul a precizat că un antreprenor nu ar trebui să se focuseze pe mai multe domenii diferite de business. Acest lucru poate fi realizat dacă există la conducere o echipă puternică de management.

„Ai nevoie de 10.000 de ore ca să ajungi expert în ceva. Nu ai cum să fii expert în patru-cinci direcții diferite. De asemenea, pentru succesul unui business, eu aș face o diferență clară între fondator, antreprenor și acționar, conducător de companie. Orice poate fi fondator, poți oricând să-ți faci o firmă.

Poți să fii un fondator creativ, care inovează și aduce plus valoare. Dar, nu oricine poate fi conducătorul unei companii. Dacă ești fondator creativ, ai niște oameni care să facă procesul de management, de dezvoltare a business-ului și de control financiar.

Dar să rămâi cu mintea de fondator și să continui să fii manager este un lucru nesănătos. Din acest motiv avem și o rată de eșec atât de mare a business-urilor. Fondatorul are prea multe pălării și nu își face treaba pe care ar trebui să o facă, aceea de administrator al proceselor și strategiei companiei”, a afirmat Cristian Onețiu.

Planuri și investiții

Cristian Onețiu a explicat că fiecare persoană ar trebui să aibă rolul său clar într-o organizație. De asemenea, suprasolicitarea și supraimplicarea fondatorului poate duce firma pe linii greșite.

„Confundăm strategia de business cu dorințele personale. Nu avem nimic scris, astfel nu poate fi nimic replicabil. Nimeni din organizație nu poate înțelege ce este în capul fondatorului. Totuyl se schimbă repede când ai o idee în cap. Oamenii nu mai încearcă să te scaneze că oricum mâine schimbi ideea.

Astfel, nu ai cum să folosești resursa umană pe care ai angajat-o, dacă nu le dai obiective, direcții sau responsabilități. Mergem pe ideea de echipă. Unul trebuie să fie fondatorul, pentru că de obicei, cel care are viziunea pe termen lung, este cel care a inițiat. Ar trebui să se antreneze, să fie tot mai vizionar.

Altul este cel care se ocupă de administrarea afacerii și de bonitatea afacerii, să știe rațiile financiare ale companiei pentru a stimula o creștere. Altul este managerul care gestionează bani, procese, sisteme și mai ales capital uman”, a precizat invitatul.

Testarea produsului și a pieței

Onețiu a explicat că o afacere poate fi începută și cu bani puțini. Nu este nevoie de o investiție mare pentru a da startul unui business.

„Poți să faci cu 5.000 de euro un proof of concept sau un minimum viable product. Dacă vrei să-ți faci o cofetărie, nu trebuie să-ți cumperi 10 malaxoare, să-ți închiriezi spațiul, să-ți pregătești oamenii 6 luni de zile și când să deschizi să vezi că eclerul tău este prea scump, prea dulce sau prea sărat.

Cu 5.000 de euro, îți iei trei spații la niște târgulețe mici din mall-uri, le face acasă, îți calculezi costul la minim. După aceea te duci cu eclerele și cu ce ai de vândut acolo pe o măsuță și vezi dacă produsul respectiv este bun, corect.

Tu îți faci live studiu de piață cu clienții, vezi ce se potrivește pentru tine și vezi dacă merită după aceea să faci o investiție”, a explicat acesta.