În cadrul podcastului, expertul a explicat că un brand ar trebui să fie bine dezvoltat încă de la începuturile unui business. Motivul principal este faptul că antreprenorii pot salva în acest fel mulți bani din bugetele de comunicare. De asemenea, acesta a afirmat că un brand care nu este bine pus la punct poate ajunge la plafonare în timp.
Plafon organic
Expertul a oferit câteva sfaturi pentru un antreprenor la început de drum. Acesta a precizat că este important ca brand și conceptul să fie bine stabilite încă de la început.
„Ar fi ideal ca un antreprenor atunci când își deschide un business să-și facă o strategie de brand sau să lucreze la brand. De cele mai multe ori, după ce se deschide o companie, lucrurile merg singure într-o inerție de creștere. Cunosc oameni, vânzările merg, este foarte bine și undeva pe parcursul acesta sunt aprinse puncte de tensiune.
Îți dai seama că planul de început nu prea se potrivește cu ce ai descoperit acum. Nu îți cunoști foarte bine publicul țintă sau dai de niște probleme. De fiecare dată, brandul ajunge la un plafon organic.
Să spunem că un business are o creștere sănătoasă și ajunge la acest plafon pentru că trece printr-un episod, de exemplu, de listare la bursă sau compania crește mai mult și are nevoie de rebranding. Oricum, scenariul apare”, spune invitatul.
Soluții și procese
În cazul unui plafon de brand, există două posibilități, spune Alexandru.
„De obicei, se intră în zona de mimetism. Este atunci când nu ai o personalitate bine stabilită, dar te uiți la ce face competiția, cu toate că se poate să nu ți se potrivească, și începi să mimezi. Toate aceste lucruri te duc într-o zonă de integritate decorativă. Oamenii gândesc în logo-uri, în branduri, în site-uri, pentru că vor să fie decorativi. Nu se gândesc la problema de fond.
Dacă ai bani mulți, poți să crești. Am văzut în publicitate. Dar este foarte scump. Adică, lipsa clarității de la început te va face să investești foarte mulți bani mai târziu în business. Se întâmplă de obicei în zona de descreștere, când sunt tot felul de semnale de alarmă.
De obicei, când începi un proces de rebranding ai deja conturată nevoia. De obicei, ori nu mai poți ajunge la mulți consumatori, ori nu mai poți scala brandul”, spune invitatul.
Investiție pe termen lung în business
Specialistul a precizat că un proces de branding durează pentru el în jur de 2-3 luni.
„Este un proces care nu trebuie grăbit. Avem antreprenori care vin la noi și spun că vor un rebranding în 2-3 săptămâni. De fiecare dată, încercăm să scoatem antreprenorul din zona de execuție. Hai să începem pe o foaie albă. Hai să facem lucrurile cum trebuie, să nu ne grăbim, pentru că atunci când îți construiești un brand nu o faci pentru doi-trei ani”, a spus acesta.
Invitatul a dat un exemplu din experiența sa. Acesta a vorbit despre un brand la care a lucrat și care a ajuns de succes. Antreprenorul în cauză a investit 80% din bugetul său pentru brand la deschiderea companiei.
„Brandul este o investiție pe termen lung care îți va aduce bani. Ai o claritate legată de produs, de piață, de oportunități de scalare. Ai o claritate în ceea ce privește strategia de comunicare, unde să țintești, publicul țintă și ce vrea el să audă.
Trebuie să ai și un diferențiator, să răspunzi în mod unic la nevoile oamenilor. Să creezi o conexiune cu publicul țintă. În strategia de comunicare îți găsești valorile și știi să le împărtășești”, a spus acesta.
Numele unui brand
Expertul a precizat că denumirea unui brand este un lucru important. Mai exact, numele ar trebui întotdeauna să fie raportat la publicul țintă.
„Este o chestie interesantă aici. Pentru nume, întotdeauna pleci de la publicul țintă. Dacă ai un public țintă economy sau mainstream, poți să te duci într-un nume descriptiv. Poți spune exact ce faci. Dar, dacă ai un public țintă premium, atunci poți veni cu o chestie abstractă, conceptuală, creativă”, spune invitatul.
În urma unui proces de branding, antreprenorul primește un manual de brand, care conține toate informațiile de care acesta are nevoie pentru a putea aplica o identitate vizuală clară. Manualul de brand ajunge la 60-70 de pagini și prezintă imaginea completă din spatele strategiei.
„După ce îi prezentăm clientului brandul așa cum nu l-a mai văzut, printr-o prezentare de storytelling, o nouă identitate, sumarizăm totul într-un document. Acesta se cheamă manual de brand, care ar trebui să fie format din două părți.
Am întâlnit multe branduri care au un manual incomplet. Prima parte este teoretică, în care vorbim de poziționale, de personalitate, de tensiuni de piață, despre consumatori și toată partea asta care ajută în comunicare, PR, agenții de creație.
A doua parte este strict tehnică și ajută oamenii care fac execuție. Aici explicăm foarte clar care sunt fonturile, în ce raport le punem. Explicăm compozițiile și cum ai putea să urmezi un fir roșu. Scopul nostru este ca dacă intri intri în contact cu un brand din prima secundă să recunoști acel brand. Vorbesc aici despre teritoriul vizual. Cum trebuie să arate o imagine, cum trebuie să fie marcate grafic sau prin limbaj”, spune Alexandru.
Offline și online
Expertul a precizat că în urma generării identității de brand, urmează ca toată această nouă imagine să fie transmisă publicului, atât prin canale online, dar și offline.
„Vorbim de social media, site, semnături de mail și tot ce înseamnă online, dar și offline, de la birouri la reclame, tot ceea ce intră în contact cu consumatorul. De ce facem chestia asta? Pentru că urmează să aduci oameni noi. După această etapă de generare de brand, intrăm în zona de comunicare de brand, care durează toată viața.
De obicei, suntem aproape de brand în următorii doi-trei ani. Ne place foarte mult ceea ce facem și punem suflet. Suntem aproape de brand pentru că vrem să ne asigurăm că direcția stabilită de la început este respectată și putem să dăm un fel de aderență brandului.
Suntem doar consultanți, prieteni ai brandului, ai business-ului, în acest proces. Putem fi acolo prin contract cu livrabile prestabilite. Dacă brandul deja lucrează cu o agenție de creație sau digital, noi colaborăm cu ei”, a spus Alexandru Neculae.