"Europa este o bombă imposibil de dezamorsat şi care, totuşi, poate exploda în orice moment." Această frază, rostită acum şapte ani, îi aparţine actualului ministrul britanic de externe, William Hague. Un avertisment la adresa celui care nu era încă noul lider al Partidului Conservator, David Cameron. Sau poate o profeţie: în această toamnă – şi este un record – 60% dintre britanici consideră că Uniunea este un lucru foarte rău, iar 40% sunt de părere că ţara lor ar trebui să părăsească UE.
Opinia este amplificată şi de o presă care nu s-a săturat să critice şi să atace vehement Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, tabloidele au savurat la maximum războiul care îi opune pe vajnicii pescari ai Maiestăţii Sale, francezilor protejaţi ruşinos de reglementările europene. Aşa-zisa presă serioasă este pasionată de tratativele de apropiere dintre companiile BAE Systems şi EADS, bucurându-se în general de eşecul anunţat, aşa cum face şi cotidianul conservator "Daily Telegraph" care publică un editorial intitulat: "De ce trebuie să refuzăm ca apărarea britanică să treacă sub control franco-german".
Toate ziarele sunt la unison atunci când, cu prilejul fiecărui consiliu european, îşi exprimă satisfacţia că ţara lor nu este membra unei zone euro descrisă ca Pluta Meduzei. În ceea ce priveşte Partidul Conservator, acesta nu are decâ un singur cuvânt pe buze: aisberg. Acela al euroscepticismului. Căci singura parte vizibilă, vreo doisprezece deputaţi, ar îndrăzni să rostească în public cuvâtul fatidic "retragere". Pe culoarele de la Westminster şi în coloanele ziarelor se spune că aceştia ar fi purtătorii de cuvânt a circa o sută de aleşi tory, în timp ce o aceeaşi proporţie ar dori cel puţin o renegociere a relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană.
Bilanţ: David Cameron şi echipa sa ies din al lor "ni-ni" (nici eurofil, nici eurofob) pentru a da garanţii unei ţări mai eurosceptice ca niciodată. Pe 15 octombrie, ministrul de interne, Theresa May, a indicat că vrea să dezangajeze Marea Britanie din 130 de dispoziţii comunitare cu privire la justiţie, printre care şi mandatul de arestare european. Cameron însuşi s-a declarat vinerea trecută gata să se folosească de dreptul de veto pentru bugetul plurianual al UE, "dacă acesta va prevedea creşteri inacceptabile de cheltuieli".
Cu câteva zile în urmă, foarte nepopularul şef al Guvernului promisese un referendum asupra Uniunii…
Dar fără să meargă până acolo încât să dezvăluie întrebarea, nici data acestuia…
Prin urmare, presiunile asupra Bruxelles-ului cresc şi acolo lumea se întreabă dacă Europa va trece într-o zi de la 27 la 26 de state membre.
SURSA: LE POINT, RADOR