Contribuția lui Lazăr Comănescu a fost subliniată în cadrul ceremoniei pentru parcursul României spre aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, dar și în ceea ce privește începuturile parteneriatului strategic România-Franța. Totodată, au fost apreciate eforturile lui Comănescu în dezvoltarea relațiilor de cooperare România – Franța, dintr-o perspectivă europeană. 
România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, Președinția Consiliul Uniunii Europene, la 12 ani de la aderarea la UE, pregătirea și derularea acestui mandat reprezentând o prioritate națională. În acest context, dl. Consilier Lazăr Comănescu a făcut referire la relațiile bilaterale România-Franța și la perspectivele României după preluarea mandatului.
Deținerea Președinției Consiliului UE reprezintă pentru România o oportunitate de a demonstra că are capacitatea de a îndeplini o sarcină atât de importantă printr-o bună planificare și coordonare la nivel național, precum și printr-un dialog susținut cu instituțiile UE și statele membre ale UE.
„România va deține pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene. Sper ca acest lucru să ducă la o cooperare și mai puternică între România și Franța, atât în plan european, cât și bilateral. Pe plan european, sunt conștient de rolul esențial al Franței, alături de Germania, în proiectul european și sper ca noi, românii, să fim capabili să beneficiem pe cât posibil de viitoarea noastră președinție ca să ne apropiem, printr-o contribuție constructivă și de substanță, de evoluția acestor proiecte, de ceea ce numim deseori nucleul Uniunii Europene", a declarat Lazăr Comănescu.
Ambasadoarea Franței la București, E.S. Michele Ramis, a scos în evidență reușitele consilierului CCIR în ceea ce privește vocea României în sferele diplomatice internaționale.
„Ați dus vocea României în cele mai mari sfere diplomatice internaționale și aproape de fiecare dintre partenerii și interlocutorii săi și ați fost un artizan și un actor esențial al parcursului european al României. În contextul în care România se pregătește să preia pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene și în momentul în care clivajele sunt numeroase, pe continentul nostru, sunteți printre cei care știu mai bine ce datorează România Europei, dar și ce datorează Europa României”, a spus Michele Ramis.
Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, l-a însoțit pe dl. Lazăr Comănescu la ceremonia desfășurată la sediul Ambasadei Franței la București, exprimându-și cu această ocazie aprecierea pentru implicarea domnului consilier în toate proiectele majore dezvoltate de CCIR în ceea ce privește promovarea comunității de business românesc în afara granițelor.