Europarlamentarul USR Nicu Ştefănuţă, raportor general pentru bugetul UE pe 2023, susţine, într-un interviu pentru news.ro acordat la Strasbourg, că Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, anchetează în prezent peste 500 de cazuri privind fraude cu fonduri europene, valoarea totală fiind de 5,4 miliarde de euro. Dintre acestea, 60 vizează România.

Parchetul European anchetează cazuri de 5,4 miliarde de euro

De asemenea, Nicu Ştefănuţă a precizat că alocarea bugetară pentru Parchetul European a crescut în acest an.

„Noi am crescut-o, noi am apărat-o”, a declarat acesta, adăugând „chiar eu, ca responsabil din partea grupului Renew”.

„Parchetul European aduce bani înapoi la bugetul UE, bani care erau cheltuiţi ilicit, bani care ajungeau în mâinile unor corupţi. Cu procurorii pe care îi avea, Laura Codruţa Kovesi nu reuşea să ducă atâtea cazuri câte erau în UE. Plus că mai sunt şi ”tălpi”: nu toţi sunt entuziasmaţi să dea putere Parchetului European.

Deci putem aduce până la 5,4 miliarde de euro înapoi la bugetul UE. Acestea sunt cele peste 500 de cazuri de fraudă pe care Laura Codruţa Kovesi împreună cu colegii ei le-au identificat deja. Dintre acestea, 60 vizează România. Fiecare ban în plus pe care noi îl punem la bugetul Parchetul European aduce mult mai mult înapoi”, spune europarlamentarul.

Bugetul instituției pe 2022 este de 57 de milioane de euro

Europarlamentarul a detaliat, spunând că bugetul pe 2022 al instituției conduse de Laura Codruţa Kovesi este de 57 de milioane de euro, în contextul în care anchetează cazuri de 5,4 miliarde de euro.

„Anul acesta, bugetul instituţiei era de 57 de milioane de euro, iar Kovesi are cazuri de 5,4 miliarde de euro. Deci aduce bani înapoi la buget, dar şi respectabilitate pentru UE. Dacă oamenii văd că banii europeni nu sunt cheltuiţi corect şi ajung în vilele unor primari, se enervează şi pierd încrederea în UE. Nu ne permitem asta”, a mai declarat Nicu Ştefănuţă.

Bugetul Parchetului European pe acest an a crescut cu 7,5-12 milioane de euro, a mai spus europarlamentarul USR, explicând că anumite posturi de procurori și cheltuieli trebuiau acoperite.

„Anul acesta a fost mai mare cu o sumă între 7,5 şi 12 milioane de euro, pentru că erau nişte posturi de procurori şi cheltuieli operaţionale care trebuiau acoperite. Anul acesta vor fi permanentizate aceste posturi de procuror. Deci personalul temporar va deveni personal permanent şi va fi mereu la dispoziţia Parchetului European”, a spus Ştefănuţă.