Acesta a anunţat că, săptămâna viitoare, ar putea fi lansat în dezbatere publică proiectul de lege pentru parteneriatele public-private. 

"Urmează săptămâna viitoare, sper să se întâmple acest lucru, să ieşim în dezbatere publică cu parteneriatul public-privat, cu noul text de lege, simplificat în conformitate cu programul de guvernare şi care rezolvă nişte probleme majore din textul vechi şi care face o diferenţă între proiecte care se pot implementa pe plan local şi proiecte care au nevoie, într-adevăr, de aprobarea Guvernului. Nu cred că este necesar ca un proiect de 10 milioane de euro să treacă de două ori prin Guvern. În schimb, pentru un proiect de 100 de milioane sau miliarde este necesar. Astfel că am reuşit să creăm şi o diferenţiere cu care să ajutăm acest lucru şi să permitem autorităţilor locale să poată executa proiecte de parteneriate public-private care, din punctul nostru de vedere sunt o prioritate", a spus ministrul, prezent la semnarea unui protocol între Asociaţia Municipiilor din România, Consiliul Naţional pentru IMM-uri şi Asociaţia Română a Băncilor. 

Laufer a arătat că programul Start-Up Nation, prin care firmele nou înfiinţate primesc finanţare de până la 200.000 de lei, a dus la o creştere spectaculoasă a numărului de firme înregistrate în acest an. 

"De la începutul anului până pe 15 iulie s-au înfiinţat aproximativ 92.000 de societăţi, iar anul trecut se înfiinţaseră 65.000 de societăţi comerciale în aceeaşi perioadă. Cred că faptul că există un program care este promovat dă rezultate în ţara noastră. Înseamnă că avem tineri foarte receptivi atunci când vii înspre ei", a arătat Laufer. 

Oficialul guvernamental a amintit că există aproape 20.000 de firme care s-au înscris în programul Start-Up Nation, din care 8.600 au fost acceptate la finanţare în acest an. Firmele înscrise solicitau finanţări totale de 3,7 miliarde de lei, în timp ce programul a avut un buget pentru acest an de 1,7 miliarde de lei. În total, cele aproape 20.000 de firme prevăd înfiinţarea a 45.000 de locuri de muncă noi. 

Laufer a mai precizat că a promovat programul în peste 35 de judeţe. 

"Am pus punctul pe un aspect foarte important din punctul meu de vedere, acela de educaţie antreprenorială. Caravana Start-Up Nation nu şi-a propus doar să informeze asupra unui program, ci să deschidă o viziune unor tineri şi cred că una dintre componentele cele mai importante a fost că am introdus un punctaj suplimentar tinerilor absolvenţi de după 2012. Din dosarele acceptate, peste 75% din locurile de muncă nou create urmează să fie ocupate de tinerii absolvenţi de după 2012, şomeri sau defavorizaţi. Deci programul a avut şi un impact social major, dar şi un impact asupra tinerilor care doresc să ajungă antreprenori", a continuat ministrul. 

În schimb, Laufer s-a declarat nemulţumit de activitatea unor incubatoare de afaceri care, în acest moment, nu îndeplinesc principalul rol existenţial, de a pregăti o nouă generaţie de antreprenori, de a le oferi suportul şi de a le oferi climatul de a se simţi liberi să creeze şi să fie "mai puţin preocupaţi de controale, de birocraţie, de managementul care să ţină de plăţi de facturi, de chirii, de rate la bancă şi multe alte chestii de acest fel şi asta trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi". 

La rândul său, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România, a arătat că una dintre temele principale de ţară pentru mandatul României a preşedinţia Consiliului European din 2019 ar trebui să fie antreprenoriatul. 

"Şapte din zece întreprinzători se autofinanţează, doi întreprinzători apelează la bănci şi mai puţin de un întreprinzător apelează la fonduri europene. Mi-aş dori să schimbăm această scară şi opt din zece întreprinzători să se finanţeze din partea băncilor, aşa cum se întâmplă în ţările din vestul Europei şi la nivel global", a susţinut Jianu, prezent la eveniment. 

Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Româna a Băncilor şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România au semnat, miercuri, un Protocol de colaborare, care are ca scop consolidarea colaborării dintre autorităţile publice locale, mediul de afaceri şi domeniul bancar şi identificarea de instrumente concrete de sporire a competitivităţii IMM-urilor şi încurajare a spiritului antreprenorial.

AGERPRES