"România oferă, astăzi, cel mai mare ajutor de stat ca şi valoare, în comparaţie cu ţările din jur, iar acest lucru este extrem de atractiv. Ne apropiem de finalul dezbaterilor pe parteneriatul public-privat şi mulţumesc Băncii Mondiale pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în Grupul de lucru pe care l-am condus, dar şi celorlalţi care au participat: Banca Europeană pentru Dezvoltare, coaliţiile. Cu siguranţă, până la sfârşitul acestui an, Legea parteneriatului public-privat va fi adoptată. Este un element foarte important pentru investitorii cu care mă întâlnesc în străinătate şi foarte mulţi vor să înţeleagă mai bine ce se poate face în România, acum că va exista acest cadru legal în foarte scurt timp. Vreau să vă spun că sunt proiecte foarte mari: de la autostrăzi la spitale, la instituţii de învăţământ, servicii publice. Am simplificat foarte mult procedurile în forma pe care noi am propus-o, există o limită care se decide în final, până la care un proiect să intre în Guvern. Trebuie să înţelegem că se creează acum un cadru pentru noi proiecte pe care Guvernul României le poate dezvolta în parteneriate public-private, ceea ce este o oportunitate. Legea pe care am produs-o este una foarte bună şi va fi inclusiv avizată ca lege bancabilă, ceea ce este foarte important pentru noi, ca ţară", a menţionat Laufer, citat de Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, ministrul pentru Mediul de Afaceri afirma că Legea parteneriatului public-privat are o formă ideală şi că ar urma să fie implementată în luna octombrie. 

"Am scos legea în dezbatere publică în urmă cu o lună şi ceva, dorim să avem o dezbatere publică amplă pe această temă. Au participat instituţii de prestigiu mondial, de la Banca Mondială, Banca Europeană pentru Dezvoltare, INS, reprezentanţii AmCham (Camera de Comerţ Americană – n. r.), reprezentanţii instituţiilor statului român, toţi specialiştii, inclusiv mediul academic român a participat la acest lucru", a spus Laufer, la Antena 3. 

Proiectul Legii parteneriatului public-privat a fost dezbătut în Guvern în primă lectură la începutul lunii august. 

"Grupul de lucru a elaborat pachetul legislativ privind parteneriatul public – privat, constând în proiectul de modificare a Legii 233 din 2016 privind parteneriatul public – privat şi proiectul de norme metodologice. Prin modificările pe care le-am adus legii vom putea implementa atât proiecte semnificative cu aprobarea Guvernului, urmând să stabilim un prag pentru acestea, cât şi proiecte de dimensiuni medii şi mici, care nu vor avea nevoie de aprobarea Guvernului şi vor putea fi implementate la nivel judeţean sau local", a precizat Laufer, la acea dată, în şedinţa Executivului. 

Acesta a dat şi câteva exemple de proiecte de acest fel: "În zona de infrastructură de transport: drumuri, căi ferate, aeroporturi, poduri, căi navigabile, parcări, poduri şi tunele; în domeniul telecomunicaţiilor: telefonie, internet şi broadband. Utilităţi: centrale electrice, staţii de apă, de filtrare, deşeuri, infrastructură de interes public, şcoli, universităţi, inclusiv penitenciare. În domeniul sănătăţii: spitale, policlinici, unităţi de primiri-urgenţă şi clădiri administrative, primării, consilii judeţene şi aşa mai departe. Modificarea şi simplificarea legislaţiei privind parteneriatul public – privat este una dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare. Implementarea acestei măsuri va contribui la întărirea colaborării între stat şi mediul privat". 

Politicile regionale din Europa Centrală, Europa de Est, Ţările baltice şi Orientul Mijlociu sunt dezbătute, în perioada 25-26 septembrie, la Bucureşti, în cadrul celui mai mare eveniment economic regional care are loc anual în România – Forbes CEE Forum 2017.