Producătorul supermașinii, parte din concernul Volkswagen, intenționează să deschidă în acest an al doilea centru de vânzări în India pentru a veni în întâmpinarea cererii în creștere pentru mașinile Aventador de 36,9 miliarde de rupii (750.600 dolari), a spus Mohan Mariwala, managing director al Lamborghini Mumbai.
Ferrari SpA, care și-a deschis primul centru de vânzări din India în luna mai, a spus că are în plan inaugurarea a altor patru centre până la finalul anului viitor.
Mașinile scumpe nu se cumpără pe credit
Creșterea numărului de milionari (în dolari n.red.), previzionat să atingă un nivel de peste două ori mai mare până în 2015, a atras imediat extinderea producătorilor de supermașini, într-o țară în care potrivit Băncii Mondiale peste trei sferturi din populație trăiește cu mai puțin de doi dolari pe zi. Cererea pentru modelele auto de top este în contrast cu livările auto a nivel mondial, care au scăzut în ultimele trei luni pe fondul creșterii costurilor de împrumut.
“Bogăția de la vârful piramidei este în creștere într-un ritm mult mai rapid. În fiecare lună apare un nou segment de cumpărători pentru aceste mașini. Oamenii nu iau împrumuturi pentru a cumpăra Lamborghini”, a spus Deepesh Rathore, managing director pentru divizia HIS Automotive din New-Delhi.
Bogația crește exponențial
Numărul milionarilor din India va crește până la 403.000 în 2015, de la 173.000 în 2010, potrivit unui raport din august al Julius Baer Group și CLSA Asia-Pacific Markets. Creșterea bogației este de așteptat să conducă spre o cerere tot mai mare pentru mașinile exotice – incluzând Lamborghini, Aston Martin și Bentley –, pînă la aproape 500/an în 2020, de la 180 în anul 2010., potrivit estimărilor HIS.
A.T. Kearney estimează că piața mașinilor de lux din India va crește cu 32% pe an în următorii cinci ani, de la 745 milioane dolari în 2009.