Ce s-a întâmplat mai precis? Standard and Poor’s a trimis din greșeală un mail câtorva abonați prin care anunța că a operat o retrogradare a ratingului suveran al Franței, una din puținele state care mai au ratingul maxim, AAA.

Dacă e-mailul ar fi ajuns la toți abonații agenției, lumea financiară europeană s-ar fi prăbușit, pentru că Franța este văzută ca una dintre cele mai stabile economii de pe contonent.

Să ne aducem aminte că în luna august apăruseră o serie de zvonuri conform cărora se pregătește o retrogradare a Franței. Care a fost efectul? Toate bursele europene au scăzut spre finalul ședinței de tranzacționare, iar acțiunile băncii franceze Societe Generale au scazut peste 21%

Toate bursele europene au scazut spre finalul sedintei de tranzactioanare de miercuri, iar actiunile bancii franceze Societe Generale au scazut peste 21%, pana la 20,16 euro, cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate.

Scăderea acțiunilor SocGen a fost pusă de traderi pe seama temerilor cu privire la faptul ca Franța si-ar putea pierde ratingul "AAA".