Totul s-a petrecut în contextul proaspetelor declarații ale ministrului de finanțe, care a anunțat că statul va interveni în relația dintre angajatori și angajați, luând partea celor din urmă. Nu știu ce sperie mai mult, candoarea cu care domnul Mișa anunță o măsură care strivește sub cizma autorității statului proprietatea privată și drepturile antreprenorilor, sau atitudinea pasiv-agresivă a șefului Camerei Deputaților. Se pare că majoritatea celor aflați la putere nu au depășit cu mult nivelul de gândire al părinților și bunicilor noștri de dinainte de ‚89.

Toată tevatura a fost provocată de recenta inițiativă a guvernului de a trece integral contribuțiile sociale în sarcina angajatului, ceea ce ar putea duce la scăderi de salarii nete în buzunarele celor din mediul privat. Chestiunea nu este nouă, ea a apărut și pe agenda guvernului tehnocrat, fiind propusă de fostul secretar de stat, Gabriel Biriș. În esență, o asemenea măsură ar simplifica lucrurile în ceea ce privește taxarea muncii. Noțiunea de salariu brut pe care am cunoscut-o până acum este un fals reper, care nu folosește nimănui. Companiile sunt interesate de costul total generat de fiecare angajat, în timp ce pentru salariați este important doar ceea ce bagă ei în buzunar sub formă de net.

Brutul este, deci, numai un artificiu contabil absolut inutil. În condițiile în care ar exista doar două repere oficiale, costul companiei și netul omului, ar apărea câteva beneficii evidente. Pe de o parte, s-ar simplifica mult calculele generate de taxarea muncii, pe de alta, ar fi evidențiată mult mai clar suma generată de munca omului care trece direct în buzunarele statului. Problema cea mare cu care se confruntă implementarea acestei decizii este cum să asiguri angajații de la privat că măsura nu-i va afecta negativ pe termen foarte scurt. Însă, de aici și până la atitudinea de bătăuș de cartier a oficialilor români este o distanță pe care nimeni dintr-o țară democratică nu ar trebui o afișeze. Și în orice caz, nu în public.

Vom afla curând decizia guvernului și dacă această va fi constituțională sau nu. Precedentul însă a fost creat. S-a văzut și din avion că actuala putere îi iubește pe investitorii privați precum tinerele din Bamboo pe iubiții trecuți de 50 de ani: sunt buni doar atunci când dau bani.

CLAUDIU SERBAN
director editorial Capital