Grupul american Kraft s-a angajat să renunţe la activităţile producătorului britanic de dulciuri Cadbury din România şi Polonia pentru evitarea problemelor de concurenţă semnalate de Comisia Europeană în aceste ţări.

Comisia Europeană (CE) a avizat achiziţia companiei britanice Cadbury de către Kraft Foods, cu condiţia ca grupul american să renunţe la operaţiunile Cadbury din România şi Polonia de fabricare a produselor din ciocolată, se arată într-un comunicat al instituţiei.

 “Comisia a identificat probleme de concurenţă în sectorul produselor de ciocolată din Polonia şi România, ţări în care cotele de piaţă ale acestor două companii sunt extrem de ridicate, iar mărcile acestora sunt în strânsă concurenţă, în special pe piaţa tabletelor de ciocolată”, se arată în comunicatul CE.

Totodată, CE informează că grupul maerican s-a angajat să transfere activităţile Cadbury în sectorul produselor de ciocolată din România şi cele legate de fabricarea de dulciuri comercializate sub marca Wedel pe piaţa din Polonia.

În România Cadbury deţine mărcile ROM, Kandia, Măgura, Laura, Silvana şi Sugus. Compania deţine o unitate de producţie la Bucureşti şi are aproximativ 700 de angajaţi.

Cadbury are producţie în România, Kraft a mutat-o la bulgari

Cadbury a cumpărat în iunie 2007, fabrica de ciocolată şi produse zaharoase Kandia-Excelent din Bucureşti, pentru aproape 100 milioane de euro. Ulterior, grupul a achiziţionat participaţiile minoritare şi a delistat compania, în mai 2008.

Kraft Foods a intrat pe piaţa românească în 1994 când, a preluat pachetul majoritar al societăţii Poiana Produse Zaharoase din Braşov. În noiembrie 2008, grupul American Kraft a anunţat închiderea fabricii de ciocolată din Braşov operaţiune finalizată până la finele anului trecut. Producţia a fost transferată la alte unităţi, inclusiv în Bulgaria. Asfel, marca Poiana, dar aceasta va fi fabricată cel mai probabil de vecinii din sudul Dunării.

Kraft a lansat o ofertă publică de peste 10 miliarde lire pentru cumpărarea Cadbury, însă compania britanică a respins oferta, iar acţionarii acesteia nu par entuziasmaţi de propunerea grupului american.