Alegerile parlamentare sunt urmărite cu interes de toți cei care vor să vadă care va fi soarta lui Kovesi. Asta pentru că imediat după ce se vor încheia, vor fi reluate negocierile pentru postul de comisar european.

Până atunci, se fac calcule și se dau declarații cu privire la șansele pe care le are fosta șefă a DNA de a ajunge în fruntea instituției europene. Potrivit europarlamentarului PNL, Siegfried Mureșan, șansele ca Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror șef european vor fi mai mari după alegerile europarlamentare. El a spus și de ce la într-un interviu acordat Hotnews. Mureșan a explicat că poziția Parlamentului European rămâne neschimbată, adică o susține pe Kovesi. Din punctul său de vedere însă, poziția Franței se va schimba după 26 mai, Parisul fiind interesat de obținerea unor poziții în conducerea UE mai degrabă decât de adjudecarea postului de procuror șef pentru care a candidat Jean-Francois Bohnert. „Cred că vor fi dispuși să ajungă la un rezultat, să susțină candidatul român în schimbul obținerii de către Franța a unei alte poziții în conducerea Uniunii Europene”, a explicat Mureșan.

“Șansele lui Kovesi vor fi mai mari după alegerile europarlamentare decât au fost până acum. Șansele ei au fost întotdeauna bune, vor fi si mai bune după alegerile europarlamentare din următorul motiv: poziția Parlamentului European va fi neschimbată. Există parlamente în UE unde munca neîncheiată până la finalul unei legislaturi se reia de la zero și se stabilește o nouă poziție a parlamentului respectiv după un rând de alegeri. În Parlamentul European lucrurile nu stau așa. În Parlamentul European fiecare proces continuă de unde s-a oprit în momentul alegerilor. Pe scurt, poziția PE în ceea ce privește desemnarea primului procuror șef al UE nu se va schimba după alegerile europarlamentare”, a spus europarlamentarul.

El a amintit că pentru PE există un singur candidat, acesta fiind Laura Codruța Kovesi, desemnată ca urmare a unei audieri publice și ca urmare a două rânduri de vot în comisii de specialitate.

“Eu anticipez că poziția Guvernelor statelor membre cu care am negociat și care nu au fost dispuse până acum să o susțină pe dna Kovesi, anticipez că poziția acestor guverne se va schimba. Contracandidatul dnei Kovesi este francez și Franța l-a apărat până acum, dar anticipez că prioritățile Franței după alegerile europarlamentare vor fi altele decât poziția de procuror șef european. Cred că vor fi dispuși să ajungă la un rezultat, să susțină candidatul român în schimbul obținerii de către Franța a unei alte poziții în conducerea Uniunii Europene”, a punctat liberalul.