„Aici la Cantacuzino s-a creat un centru special, toate dozele de vaccin vor veni inițial aici și de aici vor fi distribuite în țară. E impresionant ce s-a realizat aici de la ultima mea vizită. Am discutat cu cei implicați procedurile, modul în care se transportă vaccinurile. Totul este organizat. Imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare. Dozele de vaccin vin în tranșe, prima e simbolică, de 10.000 de doze, apoi din ianuarie vin doze mai mari, noi credem că cel puțin 100.000 de doze săptămânal. În prima etapă va fi vaccinat personalul medical, apoi personalul general. Noi credem că în martie, aprilie, mai începe vaccinarea generală a populației.

Vom avea diferite tipuri de vaccin, toate sunt foarte bune, autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt sigure și așa vom putea, dacă ne mobilizăm și mergem la vaccinare, să scăpăm de pandemie. Până atunci însă trebuie să avem grijă și să respectăm restricțiile.

Ce restricții vor fi impuse de Crăciun

Am observat că multă lume e interesată ce va fi de Crăciun și Anul nou: toate restricțiile rămân în vigoare și de Crăciun, și de Anul nou.
Măsurile sunt gândite pentru a ne proteja de boală, ele trebuie respectate. Există dispozitive suplimentare pregătite de MAI pentru cei care nu înțeleg de vorbă bună, ei vor fi sancționați
E foarte clar un lucru: aceste măsuri sunt corecte, cu toții vedeți datele comunciate zilnic, oficial.

Nu am scăpat de pandemie, avem zilnic mii de persoane infectate, dar numărul nu mai e în creștere de la o zi la alta, cum a fost în noiembrie. Lucrurile s-au stabilizat, dar nu e momentul pentru relaxare. Până nu va fi toată lumea vaccinată nu putem să ne relaxăm. Dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia”, a transmis Klaus Iohannis după vizita de vineri de la Institutul Cantacuzino.

Iohannis, vizită la Cantacuzino

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri, Centrul naţional de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita a început la ora 13,00.

Avizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti ca centru naţional de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19 este în curs de realizare, fiind finalizate toate etapele de amenajare a spaţiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80°C, iar până vineri vor fi finalizate la nivelul CNCAV (Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19) procedurile de lucru care privesc activităţile medicale şi logistice desfăşurate pe parcursul campaniei de vaccinare.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, luând în considerare că Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat data de 23 decembrie ca dată probabilă pentru acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer, CNCAV are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26 – 31 decembrie.

Dozele de vaccin din prima tranşă „simbolică” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unităţi medicale de fază I.

De asemenea, conform comunicatului, în această perioadă vor începe activităţile de training al personalului vaccinator. Se estimează că toţi membrii echipelor de vaccinare vor realiza acest training până cel târziu pe data de 25 decembrie 2020.