Cinci judecători au fost eliberaţi din funcţie, vineri, de către preşedintele Iohannis, care a semnat decretele în acest sens. Toţi cei cinci au părăsit posturile pe care le deţineau pentru a se pensiona.

Administraţia Prezidenţială a transmis că președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 18 decembrie a.c., următoarele decrete:

  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Timișoara a doamnei Dana Pițu – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Gura Humorului a doamnei Coralia Panțiru – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Suceava a doamnei Dochița Aprodănese – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Suceava a doamnei Daniela Dumitraș – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Roman a doamnei Mirela Giurgilă, delegată în funcția de vicepreședinte al acestei instanțe – pensionare.

Acest tip de discurs trebuie să dispară din România, a spus vineri şeful statului

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Minorităţilor Naţionale din România, în care punctează că este esenţial ca toate forţele politice responsabile să înţeleagă necesitatea eliminării „discursului urii, a agendei şovine şi extremiste”.

„Onorăm, în această zi, rolul esenţial pe care toate minorităţile naţionale îl ocupă în societatea, în istoria şi în proiectele viitoare ale ţării noastre”, afirmă şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor în cadrul evenimentului „Ziua Minorităţilor Naţionale – Contribuţii la cunoaşterea patrimoniului etnologic al minorităţilor naţionale”, organizat online de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Preşedintele Iohannis subliniază că „România, în deplin acord cu valorile marii familii europene din care face parte, recunoaşte importanţa unităţii în diversitate, a bogăţiei spirituale rezultate deopotrivă din coexistenţa istorică, din respectul reciproc, cât şi din angajamentul actual pentru protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”.

„Ne vom putea bucura de prosperitatea şi armonia socială pe care cu toţii ni le dorim doar prin contribuţia valoroasă a fiecăreia dintre minorităţile naţionale. Sunt convins că vom reuşi în acest demers, aşa cum tot împreună am construit parcursul democratic şi pro-occidental al unei Românii moderne, un stat de drept consolidat, bazat pe respectarea drepturilor omului. Este esenţial ca toate forţele politice responsabile să înţeleagă necesitatea eliminării discursului urii, a agendei şovine şi extremiste, iar eforturile tuturor să se concentreze pe obţinerea cât mai multor beneficii pentru români, ca urmare a apartenenţei la o Uniune Europeana a securităţii şi prosperităţii, eliberată de spectrul intoleranţei şi xenofobiei! ”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei