Klaus Iohannis a vorbit la ODD despre țintele de dezvoltare durabilă ale României

Klaus Iohannis a anunțat la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă că țara noastră a atins 62% dintre țintele de dezvoltare durabilă existente pe Agenda 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă. Declarația a fost făcută în cadrul unei intervenții care a avut ca temă „Unitate şi solidaritate: întărirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up şi revizuire”, Dialogul Liderilor.

„Suntem aici pentru a discuta despre realizări şi, cel mai important, despre provocările cu care ne confruntăm. Summitul din acest an marchează jumătatea de parcurs al implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă. Mă bucur să subliniez că România şi-a atins deja 62% din ţintele naţionale pentru 2030, conform Raportului Naţional Voluntar privind ODD-urile din 2023”, a anunțat președintele.

El a subliniat și progresele semnificative făcute de România în ceea ce privește „ODD-urile asociate protecţiei mediului şi limitării schimbărilor climatice”.

Realizările României în domeniul dezvoltării durabile

Klaus Iohannis a amintit printre realizările puse în practică de România și formarea experţilor în dezvoltare durabilă. Totodată, el a amintit şi stabilirea setului naţional de indicatori de dezvoltare durabilă.

„Printre realizările noastre de la ultimul Summit privind ODD-urile din 2019, la care am participat şi eu, se numără: dezvoltarea suplimentară a structurilor instituţionale pentru implementarea ODD-urilor; formarea experţilor în dezvoltare durabilă; şi stabilirea setului naţional de indicatori de dezvoltare durabilă”, a precizat preşedintele.

Președintele Iohannis susține că aceste realizări au fost posibile datorită parteneriatelor regionale solide și implicării instituțiilor multilaterale. El a lăudat România și pentru strategiile adoptate pentru atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice.

„România a adoptat, de asemenea, strategii şi angajamente ambiţioase legate de atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, economia circulară şi educaţia pentru climă şi mediu, pentru a numi doar câteva domenii naţionale prioritare”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Președintele a făcut apel la intensificarea eforturilor de colaborare pe planul dezvoltării durabile. El a anunțat că „au mai rămas doar şapte ani până în 2030” și a atenționat că timpul este foarte scurt. Potrivit lui Iohannis, „anii rămaşi trebuie folosiţi pentru acţiuni generatoare de rezultate”.

Pentru rezultate sunt necesare „unitate„, solidaritate„ şi implicare„ puternică în cadru multilateral”, potrivit președintelui României.

„Trebuie să consolidăm în continuare Sistemul de Dezvoltare al ONU, să monitorizăm mai bine implementarea ODD-urilor şi să fundamentăm politicile de dezvoltare pe ştiinţă şi date de calitate”, a mai declarat seful statului.

În discursul său, președintele Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța schimbului de bune practici și a colaborării. El a îndemnat la conlucrare și sprijin reciproc.

„Să lucrăm împreună, să ne sprijinim reciproc, să facem schimb de bune practici și să utilizăm resurse în comun – toate acestea sunt aspecte esențiale pentru implementarea Agendei 2030. Vă rugăm să considerați România partenerul dumneavoastră în construirea unei societăți și a unei economii durabile, esențiale pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a precizat acesta.