Președintele României a avut ieri o discuție telefonică cu omologul său de la Kiev. Iohannis i-a transmis lui Zelenski faptul că este inacceptabilă amenințarea cu forța pe care o practică Rusia. De asemenea, el i-a transmis președintelui Ucrainei sprijinul țării noastre pentru integritatea teritorială, dar și pentru realizarea aspirațiilor europene ale vecinilor de la nord.

După ce au trecut de episodoul de incurajări, cei doi au atins și subiecte mai concrete și care stau în puterea cel puțin a unuia dintre ei. Iohannis a vorbit cu Zelenski despre drepturile minorităților din Ucraina și despre găsirea unor soluții pentru protejarea indentității culturale a etnicilor români.

Drepturile românilor din Ucraina s-au diminuat

Amintim faptul că Bucovina de Nord și Ținutul Herța sunt două zone locuite în majoritate de etnici români care se află în granițele actuale ale Ucrainei. În ultimii ani drepturilor lor culturale au fost subțiate, pe măsură ce în Ucraina s-a dezvoltat un curent naționalist pe fondul tensiunilor cu Rusia.

În ceea ce privește baza de la Câmpia Turzii, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunțat anul trecut investiția. „Avem astăzi pe teritoriul românesc, în fiecare zi, peste 1.100 de militari şi ceea ce ne dorim este creşterea acestei prezenţe militare.

Avem un scut antirachetă la Deveselu, care a fost operaţionalizat complet şi care a trecut în comanda NATO acum cinci ani, dar avem şi o bază aeriană foarte importantă pentru Statele Unite, dar şi pentru NATO – Mihail Kogălniceanu -, în care România investeşte peste trei miliarde de euro în următorii ani.

Avem şi o bază la Câmpia Turzii care, prin Iniţiativa pentru Descurajare Europeană, SUA investesc în acest an 130 de milioane de dolari, care este cea mai mare investiţie americană din acest an în Europa, dar şi în alte dimensiuni ale acestei cooperări militare”, a precizat ambasadorul României la Washington.