Klaus Iohannis a participat marți la Conferința „A look back to lead forward: tracing new paths to excellence in nursing and midwifery”, organizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Cu această ocazie, șeful statului a vorbit despre criza sanitară din ultimii doi ani de zile declanșată de pandemia de coronavirus. Klaus Iohannis a adus în discuție reforma din sănătate, care a întârziat, adăugând că cei mai afectați au fost asistenții, dar și moașele.

Totodată, președintele țării a mai adăugat că empatia, dar și simțul datoriei pe care medicii au demonstrat-o a confirmat faptul că viața oamenilor este pe primul loc.

Klaus Iohannis, despre efectele pandemiei asupra sistemului sanitar

„Începând cu anul 2020, România, ca toate statele lumii, a traversat o criză fără precedent, care a avut un impact puternic asupra sistemului de sănătate. Dumneavoastră ați devenit, alături de ceilalți membri ai echipelor medicale, eroii din primele linii ale unei lupte dramatice împotriva unui virus agresiv. Empatia și simțul datoriei v-au dat puterea să treceți prin această perioadă extrem de solicitantă.

Din păcate, însă, mulți dintre colegii dumneavoastră și-au pierdut viața, încercând să-și salveze semenii. Criza umanitară declanșată la începutul acestui an la granițele României a reprezentat o nouă presiune, care a arătat importanța unei profesii de lungă tradiție și cu puternic fundament social”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele susține că cei 180.000 de asistenți medicali sunt cea mai numeroasă resursă din sistemul de sănătate și totodată o componentă esențială a echipei medicale. În acest sens, Iohannis susține că este nevoie de eforturi comune, astfel încât să fie dezvoltate noi programe de studii și de instruire pentru aceste profesii.

Klasu Iohannis, despre importanța asistenților medicali

„Astfel, cei 180.000 de asistenți medicali reprezintă nu doar cea mai numeroasă resursă din sistemul de sănătate, ci și o componentă esențială a echipei medicale, o forță a modernizării și a eficientizării sistemului de sănătate, precum și un vector important al reconstrucției încrederii populației.

Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi comune pentru dezvoltarea unor programe de studii și de instruire cât mai competitive, care să ofere acestor profesii abilități și competențe care se pot adapta”, arată președintele.

Klaus Iohannis a mai adăugat că statul are și el o misiune la rândul său și că trebuie să fie ”la înălțimea” valorilor pe care toți cetățenii le susțin.

„Misiunea statului trebuie să fie la înălțimea valorilor pe care le susțineți în fiecare zi și care contribuie la crearea unei societăți echitabile și mai pline de compasiune”, a mai adăugat Klaus Iohannis.