n general vara nu se întâmplă nimic notabil. Toată lumea este la mare, pe litoralul românesc, bulgăresc sau grecesc. Peste 2 milioane de români își petrec concediul, împărțindu-și timpul între plajă și somnul de după-amiază. E perioada în care în sondaje nu se înregistrează mișcări spectaculoase. E coșmarul televiziunilor de știri. Sau cel puțin așa susțin sociologii. Numai că în România lucrurile au luat-o razna chiar și la acest capitol. Potrivit unui sondaj publicat de RTV zilele trecute, Klaus Iohannis a pierdut 22 de procente de la începutul mandatului de președinte. Încrederea românilor în capacitatea sa de a conduce s-a diminuat considerabil. Am avut curiozitatea să caut acest sondaj, să-l văd cu ochii mei. Am obținut acces la rezultatele sale și vă pot spune că lucrurile sunt mult mai dramatice: s-a produs o scădere de 10 procente într-o lună!

De la sfârșitul lui iunie până la începutul lui august, președintele României, Klaus Iohannis a pierdut 10 procente. Adică jumătate din trendul descendent s-a înregistrat într-o perioadă în care România zăcea amorțită sub căldură. 

O scădere greu de explicat sociologic doar prin respingerea Noului Cod Fiscal. În mod cert, gestul președintelui Iohannis nu a fost unul popular, dar nu putea produce rezultate atât de rapide. În sens negativ. Am mai văzut o asemenea prăbușire în perioada celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, atunci când acesta a anunțat tăierea salariilor. Numai că vorbim despre o perioadă de criză economică la nivel mondial, de un președinte care și-a asumat o sumă de măsuri nepopulare, prin care afecta viața tuturor românilor. Fără să-l aibă în spate pe Mugur Isărescu sau cohorte de analiști care să-l susțină. Klaus Iohannis nu a deranjat pe nimeni…

Mai mult, din rezultatele pe care le-am studiat, procentele PNL nu au suferit modificări majore, fiind în continuare primul partid în preferințele electoratului. Deci principiul empatiei "Iohannis-PNL" nu a funcționat în acest caz. A scăzut doar Klaus Iohannis, nu și PNL. În condițiile în care liberalii au uitat subit că votaseră cu două mâini în Parlament noul Cod Fiscal și ne explicau de ce este un dezastru pentru România adoptarea TVA-ului de 19 la sută. 

Având aceste elemente în minte cred că trebuie căutate și alte cauze. Dis-de-dimneață mi-au căzut ochii pe un editorial scris de un ziarist sibian. Extrem de dur la adresa președintelui Iohannis. Nu prin calitatea aprecierilor, ci prin prisma faptului că ele vin din partea unui om care a l-a votat atât ca primar, cât și ca președinte al României. Așa cum am făcut-o și eu, cum ați făcut-o și dumneavoastră, punând în balanță cele două opțiuni. Ponta sau Iohannis. Cu îndoielile fiecăruia. 

Dar iată ce spune Dorin Teodorescu, ziarist la Ora de Sibiu:

(…)Ați fost 14 ani primarul Sibiului, și în numai nouă luni ne-ați făcut de râs! V-ați luat zile libere, de parcă pentru asta ați vrut să ajungeți președinte; ați fost plecat din țară și noi am aflat de la jurnaliști străini; n-ați convins că sunteți pregătit să faceți ce ați promis, atunci când spuneați apăsat că veți fi președintele românilor. Măcar să fi recunoscut, public – în direct, nu virtual! – din ce motive, și tot era mai bine decât nespusul lucrurilor, pe care poporul trebuie să le știe din partea președintelui lor, pe nume… Dle Johannis, iată de ce consider că ne-ați făcut de râs, pe noi, sibienii! V-ați gândit vreodată că sibienii, care v-au ales primarul lor, de patru ori, sunt cartea d-voastră de vizită cea mai convingătoare, ca președinte al României?

Au trecut nouă luni, în care n-ați făcut nici un pas spre o nouă politică. Nu pentru că n-ați avea potențial de conducător, ci pentru că păreți ținut pe loc de trăsăturile bogatului evanghelic, aroganța seniorială și arivismul narcisiac. Vor spune adversarii d-voastră (chiar intelectuali sași sibieni respectabili!), unii poate cu siguranța bucuriei inconștiente, că ei știau, de la început, că așa va fi, că nu veți putea fi altul decât ați a fost ca primar(…) 

Cu alte cuvinte, "România lucrului bine făcut" a rămas doar un slogan de campanie. Klaus Iohannis a devenit președinte peste o țară pe care nu are de gând să o conducă. Cu toate că românii l-au votat tocmai din acest motiv. Au căutat un om care să le schimbe viața în bine. Au căutat puterea echilibrului, nu detașarea de treburile pământești. 

După nouă luni de mandat, Klaus Iohannis nu a făcut nimic major. Nu a schițat nici un gest care să arate că vrea să fie Lider. Pare mulțumit cu naveta săptămânală București-Sibiu, cu câteva vizite lunare prin capitale europene, pleznește de plăcere la interviurile aranjate de "lobiștii" de prin servicii în care i se se spune cum eclipsează tot! A lăsat serviciile de informații să acumuleze cât putere au putut lua, strategia "câmpului tactic" din Justiție fiind exportată în politică și mass-media. Iluzia războiului are nevoie de un adversar, așa că periodic ni se se servește câte un eșantion de corupție. De la medici la profesori, trecând prin omniprezenții politicieni. Peisaj pigmentat din când în când cu hackeri ruși și ISIS.

O să spuneți că aceste lucruri se întâmplau și pe vremea lui Traian Băsescu. Poate că aveți dreptate, numai că există o diferență majoră între Iohannis și Băsescu. Nava pe care a fost FĂCUT comandant Klaus Iohannis este construită de Traian Băsescu. Care i-a ales echipajul, de la ofițerii secunzi, la bucătar. Traian Băsescu a avut autoritate în fața lor, politicieni, SRI-iști, procurori, judecători, prin forța celui care a supravegheat construcția. A celui care-i știa toate măruntaiele, ceea ce-l făcea ascultat și respectat. 

Klaus Iohannis este extrem de furios pe rezultatele din sondaje. Îl înțeleg. Ca o paranteză pot adăuga că un institut condus de un reputat sociolog i-a prezentat rezultate mult mai proaste decât cele menționate anterior. Cifrele încrederii românilor încep deja cu 4! Numai că vina îi aparține, nu are rost să caute alți vinovați. Atunci când te uiți impasibil cum puterile în stat se ciocnesc, generând haos, nu poți pretinde că totul merge bine. Dacă nu ai nimic de spus atunci când DNA cenzurează actele Guvernului, când Parlamentul caută un echilibru, dar nu o poate face fiind paralizat de frică, când politicienii se amestecă în treburile Justiției, iar Dreptatea se împarte strâmb, ce rost are să te înfurii că românii își pierd încrederea.

Dacă ar fi să găsesc o soluție (de fost consultant politic) i-aș putea spune: Klaus Iohannis pentru ca românii să aibă încredere în tine, trebuie să-ți regăsești încrederea în tine!