Kazahstan este acum pe locul trei in clasamentul producatorilor de uraniu la nivel mondial, fiind depasit de Canada si Australia. Presedintele companiei de stat KazAtomProm, Mukhtar Dzakishev a declarat ca planul sau este acela de a urca pe locul intai. Primul pas este depasirea pragului psihologic de 9.000 de tone de uraniu pentru anul in curs, dupa care urmeaza atingerea valorii de 12.800 de tone in anul viitor.

Kazahii nu ocupa degeaba acest loc in prezent, deoarece pe teritoriul lor se afla 15% din rezervele mondiale de uraniu. Ei nu se multumesc doar sa fie furnizori de materie prima, intentionand sa se implice in toate stadiile de productie, de la extractie la producerea de electricitate. Un pas in aceasta directie este reprezentat de achizitionarea unui pachet de 10% din Westinghouse Electroc Co., de la Toshiba Corp., pentru 4,16 miliarde dolari.

Planul mai mare al Kazahstanului este acela de a deveni un furnizor important de energie pe plan global. Astfel, in cazul in care piata hidrocarburilor va deveni prea instabila, exista solutia uraniului, necesar centralelor nucleare. Planul kazah merge chiar mai departe, in intentia de a deveni producator de electricitate si carburanti pentru a obtine potul cel mare din vanzarea produselor finite.

Surse: KazInform (Kazahstan), UzReport (Uzbekistan)