Rareș Bogdan: Dacă tot vine Karl Nehammer și ne întâlnim cu el, ar fi bine să facă și un anunț

Într-un interviu acordat sâmbătă la Antena 3, Rareș Bogdan a fost întrebat despre perspectiva intrării României în Spațiul Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre, în urma aderării prin frontierele aeriene și maritime.

„Aș aprecia foarte mult să putem face un anunț deosebit în momentul în care veți transmite emisiunile, probabil, alături de toți cei 13 șefi de stat și de guvern care vor fi la București între 6 și 8 (…) Sperăm să reușim acest lucru. Nu neg că lucrăm la asta, încercăm să ajungem la o înțelegere, deoarece, dacă tot vine Karl Nehammer și ne întâlnim cu el, ar fi bine să facă și un anunț, să nu vină doar cu intenția de a ne critica”, a răspuns prim-vicepreședintele PNL.

Rareș Bogdan a continuat afirmând că crede că intrarea definitivă în Schengen este posibilă în acest an: „Da, da, ar putea fi în 2024, cu un anunț prietenos făcut de liderii partidului de guvernământ din Austria, chiar la congresul de la București (…) Nu vreau să ridic așteptări”.

Congresul Partidului Popular European va avea loc la București în perioada 6-7 martie.

Evenimentul va reuni peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, printre care se vor număra președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European, șefi de state și de guverne, președinții de partide din cadrul PPE, dar și comisari europeni care fac parte din familia politică a popularilor europeni.

karl nehammer
SURSA FOTO: Facebook, Salzburger Volkspartei

Austria a dat de înțeles că se opune aderării complete a României la spațiul Schengen

Ministrul austriac de Interne a transmis un mesaj clar de la Viena privind aderarea deplină la Schengen a României și Bulgariei. Potrivit acestuia, Austria rămâne ferm pe poziție în această privință.

Gerhard Karner, ministrul austriac al Afacerilor Interne, subliniază importanța pentru Austria de a-și menține poziția actuală de veto în cadrul discuțiilor Schengen cu privire la aderarea completă a României și Bulgariei.

„Este important să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următorul”, a spus Karner, referindu-se la o decizie unanimă a UE și reducând și mai mult așteptările privind o aderare deplină.

Discuțiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre ar urma să continue și în decursul acestui an. Potrivit informațiilor publicate de ziarul Kurier, presiunea asupra Austriei pentru a accepta aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen este în creștere. Austria rămâne singura țară din Uniunea Europeană care se opune constant acestui demers.

În plus, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se arată încrezătoare că România și Bulgaria vor deveni curând membri cu drepturi depline ai Spațiului Schengen.