Anul 2009 a însemnat pentru presa chineză intensificarea controalelor şi a actelor de reprimare a jurnalistilor, potrivit unui raport al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ).

Astfel, anul trecut ziariştii chinezi au fost supuşi la acte de violenţă, cenzură sau chiar detenţii arbitrare, în încercarea autorităţilor de a pune punct mediatizării unor subiecte sensibile. Acestea includ mişcările sociale, manifestaţiile împotriva regimului şi chiar şi fotografii ale unor actriţe pozând goale. În acest sens au fost emise de către autorităţi 62 de ordine de cenzură.

De asemenea, au fost interzie şi site-urile de socializare şi cenzura a fost aplicată şi informaţiilor difuzate online.

„Autorităţile au încercat reluat controlul asupra presei concentrându-se pe influenţa din ce în ce mai mare a Internetului”, se arată în raportul FJI.

Printre interdicţiile aplicate jurnaliştilor se numără restricţiile de deplasare în provincia Sichuan după seismul din 2008 sau folosirea agenţiei China Nouă ca unică sursă în cazul scandalului laptelui contaminat.

Nici jurnaliştii străini nu au scăpat de cenzura chineză. Aceştia au fost şi ei agresaţi şi le-a fost intrezisă prezenţa în anumite locuri. De asemenea, mulţi dintre ziariştii străini s-au confruntat cu distrugerea echipamentelor.