Jurnal de vacanță: Samothraki, locul unde te rupi de lume. Cât costă o vacanță perfectă

Dacă vrei să mergi cu familia într-un loc relaxant, unde să uiți de toate problemele cotidiene și de toate știrile despre coronavirus, insulele din Grecia sunt cele mai bune destinații, cu precădere insula Samothraki.

Totuși, înainte de plecare trebuie să iei în considerare condițiile de călătorie în țara respectivă. Informații despre condițiile de călătorie în Grecia poți găsi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/travel-conditions/3701 și pe site-ul https://travel.gov.gr.

Documente necesare pentru călătoria în Grecia

Chiar dacă s-a dat undă verde la călătorii, nu putem trece doar cu buletinul deoarece pandemia de coronavirus nu a trecut. Așadar, înainte de plecarea în Grecia trebuie completat un formular numit Passenger Locator Form, pe scurt PLF. În acest formular trebuie completate date precum: numele și prenumele, vârsta, sexul, numărul de telefon, e-mail-ul, actul de identitate, mijlocul de transport, numărul de înmatriculare al mașinii, data sosirii în Grecia, punctul de frontieră prin care treci în Grecia, domiciliul permanent, țările vizitate anterior (dacă este cazul), adresa la care vei sta în Grecia, datele de contact ale unei alte persoane (în cazul în care va fi  vreo urgență) și numele și vârsta persoanelor alături de care vei călători.

Este important de știut că formularul se poate completa până la ora 23:59 a zilei anterioare celei în care vei trece granița. Chiar dacă mergi cu familia, se va transmite un singur formular PLF. Ulterior, vei primi un email de confirmare de primire. În ziua în care este stabilită plecarea, la ora 00:00, vei primi un alt e-mail cu codul QR.

Pe lângă acest formular, la granița dintre Bulgaria și Grecia, ți se va cere actul de identitate, actele mașinii și documentul care atestă că nu ai COVID, astfel:

  • test PCR negativ pentru COVID făcut cu 72 de ore înaintea plecării (pentru persoanele de minim 12 ani)
  • test rapid antigen efectuat cu maxim 48 de ore înainte de sosirea în Grecia
  • certificat de vaccinare (cu minim 14 zile de la ultima doză administrată)
  • dovada că ai trecut prin boală și te-ai însănătoșit în ultimele 2-9 luni

În funcție de locația unde vrei să ajungi în Grecia există trei puncte de frontieră dinspre Bulgaria: Kulata-Promachonas (deschis 24 de ore), Svilengrad-Ormenio (deschis 24 de ore) și Makaza-Nymfea (deschis între orele 07:00 și 23:00).

Drumul către insula Samothraki este destul de ușor și durează aproximativ 10 ore cu tot cu opriri, asta dacă nu prinzi coadă la granița cu Bulgaria și mai apoi la granița cu Grecia. Pentru a putea evita cozile uriașe la granițe este importat să nu pleci vinerea sau în weekend.

Alexandroupolis

Dacă ești prea obosit pentru a continua călătoria spre Samothraki, poți face o oprire în orașul Alexandroupolis, cel de unde iei feribotul pentru insulă. Cu toate că este un oraș mic, există numeroase locuri pe care le poți vizita.

Orașul este unul dintre cele mai recente din Grecia, având în vedere că acesta a fost doar un sat de pescari până la sfârșitul secolului al XIX-lea. În scrierile lui Herodot, acesta spunea că orașul Alexandroupolis este aproape de locul vechii Sale, o colonie din Samothraki.

Zona în care se află acum Alexandroupolis și zona de la Delta Evros până la Lacul Vistonida și poalele munților Rodopi a fost locuită de ciconi. Potrivit mitologiei, ciconii erau un trib trac homeric cu care Odiseu și tovarășii săi s-au ciocnit la întoarcerea lor din Troia.

În ceea ce privește numele orașului, acesta a purtat mai multe. La începutul secolului al XIX-lea orașul era un simplu sat de pescari sub comanda Imperiului Otoman. Atunci, orașul purta numele de Dedeagac. Se presupune că acest nume venea de la un bătrân înțelept turc care petrecea o bună parte din timpul său la umbra unui copac. După ce orașul a fost eliberat, în mai 1920, autoritățile locale precum și Sfânta Mitropolie au decis să-l numească Neapoli (n.r orașul nou). Numele pe care îl știm acum cu toții a apărut după ce regele Alexandru I al Greciei a vizitat orașul. În cinstea lui, autoritățile locale au redenumit orașul  Alexandroupolis.

Cazare Alexandroupolis

Dacă vrei să stai câteva zile în acest oraș, ai nenumărate locuri unde te poți caza. Multe unități de cazare se află chiar în oraș, aproape de portul de unde iei feribotul pentru Samothraki. Dacă preferi o locație mai retrasă, există hoteluri sau apartamente la ieșirea din oraș.

Prețurile diferă în funcție de locul pe care îl alegi. Pentru un sejur de 5 nopți, pentru o cameră de două persoane, la Hotelul Ramada Plaza, vei plăti 2.856 de lei, aproximativ 560 de euro. În prețul acesta este inclus și micul dejun. Este de menționat că prețurile diferă în funcție de camera aleasă dar și de perioada în care mergeți. Pe lângă piscina uriașă în care vă puteți relaxa, dacă sunteți fan al mării puteți sta pe un șezlong la plajă deoarece hotelul este situat foarte aproape de plajă. Mai mult decât atât, puteți beneficia de o sală de sport, sauna sau chiar masaj.

Dacă prețul pentru această locație vi se pare prea mare, sunt destule unități de cazare pentru toate buzunarele. Pentru un sejur de 5 nopți, pentru două persoane, la un hotel aflat în aproprierea portului, veți plăti 1.907 lei, aproximativ 390 de euro. Și aici micul dejun este inclus.

Ce poți face în Alexandroupolis

Chiar dacă nu pare la fel de interesant ca Atena sau ca o insulă, orașul are câteva obiective turistice interesante care merită văzute. Farul, simbolul orașului Alexandroupolis, a fost construit în anul 1850, dar a fost dat pentru prima oară în folosință 30 de ani mai târziu.

Delta Evros este un alt loc care merită văzut, fiind unul dintre cele mai importante habitate ale Europei. Acest loc este protejat prin Convenția Ramsar deoarece aici se află peste 300 de specii de plante rare cât și animale și păsări.

Pasionații de istorie pot vizita Muzeul Etnologic al Traciei. La acest muzeu puteți vedea exponate despre tradițiile Traciei, precum: îmbrăcăminte, muzică, cult, textile etc. Prețul unui bilet este de 3 euro. Pentru studenți, cei cu vârsta de peste 65 de ani și cei care dețin un European Youth Card prețul unui bilet este de 2 euro. Intrarea este liberă pentru șomeri, copii sub 12 ani, persoane cu dizabilități, ghizi, profesori și membrii ai clubului muzeului. Pe lângă acesta, mai sunt multe muzee care merită vizitate.

În fața acestui muzeu se află o copie a statuii zeiței Nike. Statuia originală, găsită pe insula Samothraki se află în prezent la Muzeul Luvru din Franța.

  • Muzeul de istorie al Alexandroupolis
  • Muzeul arheologic al Alexandroupolis
  • Muzeul ecleziastic al Sfintei Metropole din Alexandroupolis
  • Muzeul de folclor al Asociației Capadociene din Alexandroupolis
  • Muzeul de folclor și istorie naturală
  • Muzeul de Istorie Naturală
  • Muzeul Florei și Faunei

Sursă foto: Facebook Muzeul Etnologic al Traciei

Pentru cei care au fost fascinați de Odiseea lui Homer, în Alexandroupolis puteți găsi Peștera ciclopului Polyphemus. Istoricii spun că această peșteră datează din anul 4500 înainte de Hristos. Pentru cei care nu știu cine este Polyphemus, acesta a fost un gigant cu un singur ochi, fiu al lui Poseidon și Thoosa. Acest personaj a apărut prima dată în cea de-a noua carte a Odiseei lui Homer.

La câțiva kilometri de Alexandroupolis se află situl arheologic al Mesimbria-Zone. În această locație au fost construite, în Grecia Antică, sanctuarul zeiței agriculturii, Demeter, și templul lui Apollo. Tot la câțiva kilometri de oraș se află izvoarele termale ale Trainoupoli, cele mai faimoase din regiune, încă din antichitate.

În același timp, vă puteți bucura de mare pe numeroasele plaje bine organizate din zonă, în timp ce viața de noapte oferă numeroase baruri, cluburi și, desigur, bouzoukia de-a lungul malului mării și în centru.

Bucătăria din Alexandroupolis oferă un amestec de arome din est și vest. Specialitățile locale și vinurile excelente și tsipouro (rachiu de tescovină) produse în regiune, însoțite de pește proaspăt prins local și preparate din carne, sunt disponibile în toate restaurantele, atât în ​​apropierea mării, cât și în interior. Pe lângă faptul că este centrul preferențial al unei regiuni cu adevărat fascinante, Alexandroupolis este foarte ospitalier și plăcut. Este cel mai bun loc pentru a începe sau a finaliza o călătorie fascinantă.

Se pot face excursii zilnice în următoarele locații:

  • Orașul Soufli: producția de mătase / Muzeul Arta Mătăsii: orașul Soufli este renumit pentru producția de mătase. În Muzeul de Artă al Mătăsii veți fi ghidați prin exponatele din clădirea neoclasică atent restaurată.
  • Didymóteicho (oraș bizantin): Castelul bizantin Didimoticho, o lucrare care aparține tipului de arhitectură de fortificație din Evul Mediu, este bine conservat. Muzeul Bizantin din Didymoteicho (nou): Muzeul prezintă istoria lui Didymoteicho într-o narațiune paralelă începând din secolul al II-lea după Hristos când a fost fondat orașul Plotinopolis de către împăratul Traian.
  • Pădurea Dadia (Parcul Național): Multe specii de floră și faună din peninsula Balcanică, Asia și Europa prosperă aici.
  • Delta râului Evros: una dintre cele mai importante zone umede din Europa. Special pentru observarea păsărilor și plimbare cu barca tradițională prin canalele de apă.
  • Orașul Ferres / Biserica Kosmosotira: Biserica Panagia Kosmosotira împodobește orașul Feres, iar volumul său impunător domină centrul orașului.
  • Insula Samothraki: este o insulă grecească din nordul Mării Egee, vizavi de Alexandroupolis cu istorie frumoasă, peisaj frumos și cascade incredibile. Vizita poate fi, de asemenea, organizată la situl arheologic și la Muzeul Samothrace.

Călătoria cu feribotul

Având în vedere că insula Samothraki este micuță, singurul mod prin care poți ajunge pe insulă este cu ajutorul unui feribot. Pentru a ajunge pe insulă este important de știut faptul că va trebui să completezi încă un formular pentru a te putea urca pe feribot. Acest formular este numit Declarația de Sănătate și trebuie completat de către toate persoanele de peste 18 ani care doresc să călătorească cu feribotul indiferent dacă sunt greci sau cetățeni străini. Declarația de Sănătate trebuie completată cu 24 de ore înainte de călătoria cu feribotul, toate câmpurile formularului fiind obligatorii. Este important de reținut că această declarație poate fi completată și în format electronic.

În ceea ce privește copiii minori, aceștia sunt cuprinși în Declarația de Sănătate a părinților sau a rudelor cu care călătoresc. Mai mult decât atât, este important de reținut că și la urcarea pe feribot sunt necesare documente care să ateste că nu ai coronavirus sau că ai trecut prin boală și te-ai recuperat. Așadar, la urcarea pe feribot trebuie prezentat certificatul de vaccinare pentru călătorii cu vârstă de peste 6 ani (de la ultima doză administrată trebuie să treacă 14 zile) sau un test PCR negativ (efectuat cu maxim 72 de ore înainte) sau un test rapid (efectuat cu maxim 24 de ore înainte) sau dovada trecerii prin boală (înainte cu 2-9 luni). Este important de reținut că masca de protecție este obligatorie pe feribot, în taxi și în mijloacele de transport în comun din Grecia.

În ceea ce privește prețul biletului pentru feribot, acesta se plătește pentru fiecare persoană și mașină în parte și depinde și de perioada în care dorești să pleci. Așadar, prețul unui bilet este:

  • 14,5 euro de persoană
  • 48 de euro pentru o mașină mai mică de 4,25 m lungime
  • 55 de euro pentru o mașină mai mare de 4,25 m lungime
  • 12 euro pentru o motocicletă sub 250 cc
  • 14,5 euro pentru o motocicletă peste 250 cc

Prețurile menționate anterior sunt pentru perioada sezonului turistic care începe din luna iunie și se termină la începutul lunii septembrie. Este important de menționat că prețurile sunt pe sens. Așadar, pentru dus-întors vei plăti, de persoană, 19 euro și pentru o mașină care nu depășește 4,25 m lungime vei plăti 96 de euro.

Pentru o familie de trei persoane (doi adulți și un copil de până în 5 ani) care au o mașină mai mică de 4,25 m lungime, prețul pentru călătoria cu feribotul va fi de 134 de euro (dus-întors). Dacă vârsta copilului este între 6 și 10 ani, atunci prețul pentru călătoria cu feribotul va fi de 148,5 euro (dus-întors). În cazul în care vârsta copilului trece de 10 ani, prețul dus-întors pentru călătoria cu feribotul va fi de 153 de euro.

Dacă mergeți în Samothraki după sezonul turistic, prețurile biletelor se ieftinesc, astfel:

  • 9 euro de persoană
  • 39,5 euro pentru o mașină mai mică de 4,25 m lungime
  • 47 euro pentru o mașină mai mare de 4,25 m lungime
  • 8 euro pentru o motocicletă sub 250 cc
  • 11,5 euro pentru o motocicletă peste 250 cc

Există reduceri pentru copiii cu vârste între 6 și 10 ani. Pentru ei prețul biletului va fi cu 50% mai mic. Pentru cei cu vârsta până în 5 ani, biletul este gratuit. La fel ca în sezon, prețul este pe sens. Așadar, un adult va plăti 18 euro un bilet dus-întors, iar prețul pentru mașini va fi de 79 de euro.

Pentru o familie formată din doi adulți și un copil cu vârsta de până în 5 ani, prețul dus-întors pentru călătoria cu feribotul va fi de 115 euro. În cazul în care copilul are vârsta curpinsă între 6-10 ani, atunci prețul pentru călătoria cu feribotul va fi de 124 de euro. Dacă vârsta copilului trece de 10 ani, atunci călătoria dus-întors cu feribotul va costa 133 de euro.

Prețul biletelor și calculele sunt orientative. Prețul poate suferi modificări, de aceea este bine să vă informați cu privire la prețuri cu puțin timp înainte de plecare.

Rezervarea biletelor se poate face atât online, cât și la fața locului. Pentru cei care doresc să facă o rezervare online, site-ul pe care trebuie să intrați este acesta: https://www.ferryhopper.com/en/

În ceea ce privește orarul de funcționare al feribotului, acesta poate fi văzut în imaginea de mai jos. Orarul diferă în funcție de perioada în care vreți să mergeți în Samothraki, de aceea este important să verificați înainte de plecare. Site-ul unde se poate găsi orarul este acesta: https://www.ferries.gr/en/ferry-companies/zante-ferries/route/alexandroupoli-samothraki/

Sursă foto: ferries.gr

Pentru rezervare trebuie furnizate mai multe detalii precum: numele și prenumele pasagerilor, data nasterii, naționalitatea, email, număr de telefon, tipul vehiculului și numărul de înmatriculare. Este important să ajungi în port cu o oră înainte pentru a putea să ridici biletele și pentru a te îmbarca.

Dacă nu dorești să rezervi bilete din timp, poți să le cumperi direct din port. În funcție de perioada în care ajungi acolo, există un risc mic să nu mai găsești bilete, mai ales în sezon. În cazul în care îți este foame, până aștepți venirea feribotului poți cumpăra un Souvlaki care nu costă mai mult de aproximativ 2,5 euro.

Odată urcat pe feribot, vei avea un drum de aproximativ 3 ore în care te vei bucura de priveliștea din jurul tău. Dacă ești fumător sau dacă pur și simplu vrei să simți briza mării, atunci poți să-ți petreci călătoria pe punte. Pe parcursul călătoriei îți poți cumpăra o gustare sau o băutură de la barul feribotului. Poți cumpăra sandvișuri (maxim 1,45 de euro), apă (maxim 1 euro) cafea (între 1,2 – 3,2 euro).

Cazare Samothraki

Sunt multe unități de cazare în Samothraki, potrivite pentru orice buzunar. Având în vedere că întreaga insulă este liniștită, singurele diferențe dintre unitățile de cazare țin de facilitățile pe care le au.

Dacă bugetul pentru vacanță nu este destul de mare sau preferați să păstrați banii pentru suveniruri, puteți alege Kirkos Apartments. Este destul de aproape de portul de unde ajunge feribotul pentru Alexandroupolis. Camerele de aici sunt simple dar ai parte de parcare gratuită, fără rezervare în prealabil. Cei care au animale de companie pot sta liniștiți deoarece unitatea de cazare accepta animalele. Trebuie doar să anunțați de dinainte.

Pentru un sejur de 5 nopți, pentru două persoane, prețul cazării este de aproximativ 1.110 lei, respectiv 225 de euro. Trebuie menționat că nu există mic dejun, acesta putând fi luat la restaurantele de lângă port. Evident, în funcție de perioada în care alegeți să plecați în vacanță, prețurile pot suferi modificări.

O altă locație unde vă puteți caza este Samothraki Village Hotel. Aici prețurile sunt mai mari dar aveți parte de mai multe facilități. Locul acesta este ideal pentru cupluri având în vedere că hotelul are două piscine, un bar și zonă de plajă privată. Pentru un sejur de 5 nopți, pentru două persoane, veți plăti 2.010 lei, respectiv 408 euro.

Samothraki Beach Apartments & Suites Hotel este o altă locație unde vă puteți caza. Prețul pentru un sejur de 5 nopți este între prețul pentru celelalte două unități de cazare menționate anterior. Așadar, un cuplu plătește pentru 5 nopți suma de 1.764 de lei, respectiv 358 de euro. Cei care doresc să ia micul dejun la hotel plătesc pentru el 6 euro.

Pe lângă perioada în care alegeți să mergeți în vacanță, în funcție de tipul de cameră pe care îl alegeți puteți plăti mai mult sau mai puțin, prețurile menționate anterior fiind doar orientative. Mai mult decât atât, cele trei unități de cazare menționate sunt doar câteva. În funcție de preferințe și de buzunar puteți alege altele mai ieftine sau mai scumpe.

Ce poți face în Samothraki

După ce am terminat cu cazarea și ne-am revenit după drumul lung, în cazul în care nu am făcut o oprire în Alexandroupolis, este timpul să explorăm insula. Fie că ești pasionat de mare sau îți place să urci pe munte, poți găsi ceva de făcut pe placul tău.

Înainte de a porni în explorarea insulei, este important să afli cum te deplasezi pe aceasta. Cei care au mașină personală și au luat-o cu ei, nu au niciun fel de problemă. În cazul în care alegi să vii pe insulă fără mașină, dar ai permis, poți închiria o mașină sau un scuter.

Cei care nu au permis de conducere pot apela la serviciile unui taxi sau a unuia dintre autobuzele puse la dispoziție de primăria insulei. Este foarte important, însă, să te informezi cu privire la orarul de funcționare al acestora. Există și posibilitatea de a face autostopul dar nu se știe dacă cei pe care îi întâlnești știu engleză pentru a te putea înțelege cu ei.

Trecând la locurile pe care le poți explora, plajele din Samothraki sunt minunate, dar este important de reținut că trebuie să ai încălțăminte adecvată deoarece acestea nu sunt pline de nisip ca pe litoralul românesc.

Singura plajă care are nisip este Pachia Ammos, aceasta fiind și una dintre cele mai cunoscute de pe insulă. Aceasta se află în partea de sud, la capătul drumului care pornește din Kamariotissa. Dacă alegi să pleci în vacanță în sezon, pe plajă vei găsi umbreluțe și șezlonguri. Această plajă este una dintre puținele locuri unde nu ai nevoie de pantofi speciali pentru a intra în apă, deoarece nu exista atât de multe pietre mari. Pe lângă statul la plajă poți face snorkeling, te poți plimba cu barca până la cascada Kremastos sau te poți aventura în căutarea plajelor ascunse.

O altă plajă impresionantă este plaja Kipos. Drumul până aici îți ia aproximativ 30 de minute din Kamariotissa, dar merită cu desărvârșire. Kipos este cea mai mare plajă din Samothraki și este diferită deoarece este formată din pietricele de culoare neagră, formate în urma activității vulcanice. Peisajul te lasă cu gura căscată, având în vedere că într-o parte poți vedea stânci uriașe și abrupte, iar în cealaltă parte este marea.

Dacă ești genul de persoană care nu poate sta fără telefon nici în vacanță, atunci trebuie să iei aminte că în apropiere se află insula Imvros, care aparține Turciei. De cele mai multe ori te poți trezi cu un mesaj pe telefon că ai intrat în Turcia și că prețurile pentru roaming sunt diferite. În cazul în care operatorul tău de telefonie este Digi, prețurile pentru roaming-ul din Turcia este acesta:

Dacă ești genul de persoană care nu stă atât de mult pe telefon sau chiar deloc, nu trebuie să îți faci griji cu privire la acest aspect.

Revenind la plaja Kipos, aceasta este preferată de oamenii care practică nudismul, fiind una dintre cele mai izolate și liniștite plaje. Nici aici, nici pe plaja Pachia Ammos nu ai șanse prea mari de valuri. Dacă ți se face foame, poți oricând cumpăra ceva de la tavernă. Prețurile sunt destul de mici și poți găsi ceva care să îți potolească foamea. Aici poți găsi de cumpărat atât sucuri, cât și bere sau cafea. Și aici poți găsi șezlonguri și umbreluțe pe care nu trebuie să dai niciun ban.

În cazul în care preferi o plajă puțin mai modernă, unde este și muzică, plaja din Therma este potrivită pentru tine. Drumul până la plaja din Therma este de aproximativ 15 minute din Kamariotissa. Spre diferență de plajele de mai sus, aici poți găsi un loc de parcare destul de mare. În sezon, aici poți găsi umbreluțe și șezlonguri. Tot aici se află cel mai cunoscut bar de pe plajele de pe insulă, fiind, totodată, și primul beach bar din Samothraki.

Persoanele active, cărora le place plaja dar nu prea au răbdare să stea la soare, pot încerca să facă Scuba diving. Este o activitate extrem de plăcută și, totodată, unică. Nu-ți fie teamă că nu știi să înoți, nici nu ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să asculți sfaturile instructorului, să nu te panichezi și să te bucuri de experiența unică. În cazul în care ai o mică teamă cu privire la ceea ce vei găsi sub apă, este momentul să uiți de asta deoarece singurele lucruri care te pot răni sunt niște arici de apă pe care îi poți evita foarte ușor. În schimb, experiența este de neuitat și, cu siguranță, îți vei dori să faci scuba diving din nou.

Dacă te-ai plictisit de stat la plajă, poți face o mică plimbare până la intrarea în port, acolo unde vei găsi o casă mică, de culoare albă, cu ferestre și ușă de culoare albastru. Această căsuță este dedicată Adormirii Maicii Domnului. Povestea spune că această căsuță a fost ridicată de către un căpitan din Chios, în anul 1958, în semn de mulțumire pentru că a supraviețuit unei furtuni.

Cascadele și vathrele de pe insulă sunt alte locuri pline de liniște unde te poți relaxa. Pasionații de drumeții pot alege din numeroasele cascade de pe insulă. Chiar dacă mergi pe munte, nu uita să iei cu tine și costumul de baie pentru a te răcori în piscinele naturale formate la baza cascadelor, emblemă a insulei. Chiar dacă insula are numeroase vathre, cele mai cunoscute sunt cele formate de râurile Fonias și Tsivodgiannis. Unele drumeții sunt ușoare și durează vreo 20-30 de minute, în timp ce altele sunt mai grele și necesită echipament adecvat.

Dacă te-ai plictisit de plajă iar drumețiile nu sunt pe placul tău sau dacă le-ai făcut pe ambele și acum vrei doar să te pierzi printre localnici, poți merge în Chora sau în Therma.

Chora este capitala insulei și se află în partea de nord-vest a acesteia. Probabil te întrebi de ce a fost așezată atât de departe și pe munte. Răspunsul este foarte simplu. Insula Samothraki a fost, timp de mai multe secole, ținta preferată a piraților așa că oamenii au trebuit să adăpostească capitala de atacurile acestora.

Așezarea este, de fapt, un sătuc pitoresc, construit în amfiteatru. Străzile din ”capitală” sunt înguste și în pantă, ducând la ruinele unei cetăți genoveze în vârf de stâncă. În Chora poți vizita ruinele cețății (intrarea este gratis), micul muzeu etnografic și Biserica Adormirea Maicii Domnului. După ce te lași pierdut pe străduțele din Chora, te poți relaxa la una dintre cafenelele din oraș, alături de pisicile care sunt peste tot.

 

Sanctuarul Marilor Zei și Nike din Samothraki

Cu toate că plajele, muntele și așezările din Samothraki îți ”pot lua mintea”, adevărata frumusețe se află, de fapt, în inima insulei.

În insula Samothraki există unul dintre faimoasele sanctuare unde se desfășurau ceremonii de inițiere. Cel de pe insulă poartă și acum numele dat încă din antichitate – Sanctuarul Marilor Zei. Spre diferență de alte sanctuare, la ceremoniile de inițiere de aici putea participa oricine, indiferent dacă era femeie sau bărbat, copil, adult sau vârstnic sau dacă era bogat sau sărac. Ce se întâmpla în cadrul acestor ceremonii este secret, inițiații neavând voie să spună ceea ce au văzut sau auzit. Așadar, nu avem prea multe informații cu privire la misterele ce se petreceau la sanctuar. Cu toate astea, ruinele care au rămas în urma impunătoarelor monumente religioase spun singure o poveste.

Sanctuarul a luat naștere în perioada preelenistică și a fost reconstruit de mai multe ori din cauza cutremurelor sau atacurilor piraților. Odată cu apariția creștinismului, acesta a fost abandonat treptat. Pasionații de istorie vor putea vedea rămășițe ale clădirilor din mai multe perioade. Cele mai multe dintre ele sunt din epoca elenistică și romană, dar poți găsi și elemente bizantine.

Înainte să iei la picior locurile unde în antichitate existau sanctuarul și clădirile adiacente acestuia, este recomandat să vizitezi muzeul de la intrarea în situl arheologic. Aici poți găsi mai multe imagini și îți poți face o idee cum arătau clădirile înainte să fie părăsite. Prețul unui bilet este de 3 euro.

Cuvinte sunt o grămadă pentru a explica ceea ce poți întâlni la Sanctuarul Marilor Zei, însă atmosfera sacră a locului o poți simți doar acolo.

La prima vedere, dacă mergi pentru prima oară pe insulă și nu ai fost curios să afli detalii despre ea, nu te-ai aștepta ca o insulă să fie atât de plină de istorie. Cu toate acestea, chiar este. Una dintre numeroasele legende spune că regele Filip al II-lea și prințesa Olimpia, părinții lui Alexandru cel Mare,  s-au întâlnit pe această insulă în timpul inițierii lor în mistere.

Tot aici, pe insulă, aproape de Sanctuarul Marilor Zei, a fost găsită statuia Zeiței Nike, zeița victoriei. Dacă te aștepți să vezi aici statuia originală, te înșeli. Aceasta a fost descoperită pe la 1863 de către viceconsulul Franței, Charles Champoiseau. Mai precis, de către un muncitor grec care i-a spus acestuis că a ”descoperit o femeie”.

Pe vremea aceea, Samothraki era sub ocupație turcă, așa că francezul a trebuit să ceară voie sultanului să ia statuia cu el în Franța. Potrivit poveștilor spuse de localnici, sultanul nu și-a dat acordul pentru ca statuia să fie luată din Samothraki, ci și-a dat acordul pentru ca aceștia să facă o copie a ei. Cu toate astea, viceconsulul a plecat înapoi în Franța cu tot cu statuia lui Nike. Tot potrivit localnicilor, există la Vatican un document care atestă că sultanul și-a dat acordul doar pentru o copie.

De-a lungul timpului au mai fost găsite bucăți care aparțineau statuii Zeiței Nike. Din păcate, arheologii spun că aceasta a suferit deteriorări atunci când a fost adusă în Franța. În prezent, dacă dorești să vezi statuia Zeiței Nike din Samothraki, trebuie să mergi în Franța, la Muzeul Luvru. Probabil că te întrebi de ce grecii nu au încercat să o ia înapoi. Au făcut mai multe cereri, însă nu s-a rezolvat nimic.

Ce mănânci în Samothraki

După ce te-ai plimbat peste tot și ai vizitat numeroasele locuri din insulă, stomacul începe să-ți chiorțăie. Din punctul de vedere al tavernelor și al mâncării nu trebuie să-ți faci nicio problemă. Mâncarea din Samothraki este extrem de gustoasă și este imposibil să nu găsești ceva și pe gustul tău. Dacă preferi peștele sau fructele de mare în general, te poți opri la Taverna Akrogiali. Pe lângă liniște, umbră și mâncare bună, aici poți avea parte și de un peisaj superb, deoarece plaja se află în apropiere. Evident, prețurile diferă în funcție de ceea ce vrei să mănânci. Există preparate care pot ajunge la 50 de euro, dar sunt și preparate mai ieftine de aproape 10 euro.

Pe lângă preparatele din pește ai și aperitive de maxim 4 euro. Dacă faci parte dintr-o familie căreia îi place mult peștele dar ție nu, nu trebuie să-ți faci griji. La Taverna Akrogiali poți găsi și friptură de porc sau de pui.

Nu se poate să îți petreci vacanța pe insulă și să nu încerci carnea de capră și preparatele din carne de capră. Poți găsi preparate gustoase la Taverna Paradeisos, din satul Profitis Ilias. Pe lângă mâncarea gustoasă de aici, o să ai parte și de un peisaj superb. Deoarece te afli aproape de cel mai înalt punct din insulă, de la Taverna Paradeisos poți vedea în zare insula Thassos și peninsula Halkidiki.

Dacă vrei să mănânci carne de capră la proțap este bine să dai un telefon înainte cu câteva ore, deoarece durează ceva până când este gata. Aici, un kilogram de carne de capră la proțap este de 25 de euro. Dacă ai o familie mică sau dacă nu ai mâncat niciodată o astfel de carne, este mai bine să iei o singură porție. În cazul în care ai mai mâncat carne de capră și aceasta nu este pe gustul tău, taverna are și altfel de preparate. Salatele de roșii cu castraveți, ceapă și brânză sunt prezente la orice tavernă. Pe lângă acestea, există și deserturi specifice locului care sunt extrem de delicioase și pe care le primești, de obicei, gratis după ce ai terminat prânzul sau cina.

Plăcintele cu brânză sărată, cu brânză dulce, cele cu spanac și brânză și cele cu carne sunt alte preparate delicioase. Le poți mânca în orice perioadă a zilei, iar locația este foarte aproape de portul de unde cobori din feribot, în Kamariotissa.

Samothraki, o insulă unde ai vrea să revii

Insula Samothraki e genul de locație unde ai foarte multe lucruri de făcut și de vizitat, motiv pentru care nu poți face totul într-o singură vacanță. Chiar dacă ai mai fost de câteva ori și chiar dacă ai făcut tot ce poți face pe această insulă, peisajele și liniștea parcă te cheamă înapoi.

La plecare trebuie să faci aceleași lucruri pe care le-ai făcut și la venire, în ceea ce privește călătoria cu feribotul. Trebuie să îți planifici întoarcerea pe continent în așa fel încât să te încadrezi în programul de funcționare al feribotului și trebuie să completezi din nou formularul pentru îmbarcare. La urcarea pe feribot trebuie să ai la îndemână formularul, dovada vaccinării, testului sau a trecerii prin boală, actul de identitate și biletul.

Odată ajunși pe continent, poți poposi câteva zile în Alexandroupolis, dacă nu ai făcut-o deja, sau poți pleca către casă. În funcție de ziua în care decizi să pleci, poți avea parte de cozi la graniță sau nu. La fel ca la îmbarcarea pe feribot, aproape de granițe trebuie să ai la îndemână certificatul care atestă că te-ai vaccinat, că ai făcut un test negativ sau că ai trecut prin boală, cât și actul de identitate.

La întoarcerea în România nu sunt necesare documente speciale pentru a nu sta în carantină, potrivit Hotărârii CNSU numărul 40 din data de 17.06.2021. Cu toate astea este necesar să verifici înainte de plecare site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a vedea dacă au fost adăugate noi restricții sau nu.

MARE ATENȚIE! Având în vedere că situația epidemiologică este destul de incertă este IMPERATIV să te informezi cu privire la condițiile de călătorie înainte să pleci în vacanță. Acestea se pot regăsi pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Acolo vei afla tot ce este nevoie să știi despre situația epidemiologică din țara respectivă, cât și documentele necesare pentru a intra pe teritoriul elen!

Vacanță plăcută!