Noile sisteme de operare pentru desktop şi servere de la Microsoft deschid partenerilor acestei companii poarta către cloud computing şi virtualizare.

Lansarea tripletei Windows 7, Windows Server 2008 RC şi Exchange Server 2010 de săptămâna trecută reprezintă pentru Microsoft un moment de cotitură, inclusiv pe piaţa românească. Fapt confirmat şi de prezenţa la Bucureşti, cu ocazia Microsoft Innovation Day, eveniment dedicat partenerilor şi comunităţii business, a lui Jean Philippe Courtois, preşedintele Microsoft Internaţional, al treilea om în organizaţie după Steve Ballmer (CEO) şi Kevin Turner (COO). Mesajul public al acestuia a subliniat că noile produse dedicate segmentului business vor permite companiilor o mai mare eficienţă în gestionarea resurselor şi mobilitate. „Noi credem că, în momente de criză, investiţiile în IT trebuie să crească, la fel şi cheltuielile publice cu dezvoltarea şi cercetarea, iar platforma reprezentată de cele trei produse nu doar va reduce costurile companiilor, ci va creşte productivitatea şi va aloca resurse mai mari pentru departamentele de cercetare şi dezvoltare.“

Pentru parteneri însă, mesajul Microsoft insistă asupra necesităţii migrării către conceptul Software plus Servicii (S+S), aşa cum defineşte compania segmentul de cloud computing. Partenerii sunt elementul-cheie pe care Microsoft şi-a bazat întotdeauna dezvoltarea afacerii. „La nivel mondial, pentru fiecare dolar încasat de Microsoft, ecosistemul de parteneri încasează 8,70 dolari. În România, acest raport este de 6,38 lei la fiecare leu realizat de filiala locală“, afirmă Courtois. Lansarea platformei de cloud computing Windows Azure în România, în martie 2010, va pune la dispoziţia partenerilor Microsoft care dezvoltă aplicaţii instrumentele necesare pentru a face pasul amintit, însă, pentru partenerii care şi-au dezvoltat afacerile pe canalele tradiţionale de distribuţie de soft şi servicii, adaptarea e mai dificilă. De aceea, Jean Philippe Courtois a insistat asupra componentelor S+S pe care noile produse Microsoft le oferă deja, precum şi a capacităţilor îmbunătăţite ale acestora de virtualizare (rularea mai multor servere pe acelaşi echipament hardware). Laurenţiu Popescu, şeful reprezentanţei locale a companiei de cercetare şi studii de piaţă IDC, spune că în România cheltuielile IT pe cap de locuitor sunt echivalentul a 200 de dolari. „Țările din regiune cheltuie mai mult pe software şi servicii decât pe hardvare, în timp ce la noi hardware-ul ocupă 70% din cheltuieli. Partea bună este că asta înseamnă că încă există potenţial mare de creştere pe acest segment“, subliniază Popescu. Pentru partenerii Microsoft, aceasta înseamnă inclusiv posibilitatea de a creşte, încă, pe canalele tradiţionale de distribuţie, prin urmare, presiunea de a trece la un nou model de business nu este atât de mare ca pe alte pieţe.

200 de afaceri noi în IT până în 2013

Potrivit estimărilor IDC, segmentul de cloud computing va reprezenta, în acest an, sub 1% din totalul cheltuielilor IT în România, însă previziunile arată o creştere accelerată în următorii ani. Veniturile nete suplimentare realizate de companiile locale din cloud computing vor atinge 394 de milioane lei anul viitor, aproape se vor tripla în 2011, pentru ca în 2013 să se apropie de 3 miliarde de lei. Aşadar, pregătirea partenerilor pentru a putea adopta noile tehnologii bazate pe modelul Software plus Servicii este esenţială pentru Microsoft. În total, companiile din ecosistemul Microsoft din România vor genera venituri proprii de peste 2,6 miliarde de lei în acest an (1 mil. dolari). Pentru a realiza aceste venituri, companiile respective vor investi până la finele anului 888 milioane de lei. Pentru fiecare leu încasat de Microsoft în România, partenerii din sectorul hardware obţin 4,03 lei, cei de pe segmentul software încasează 1,08 lei, iar cei din serviciile IT, 1,27 lei, fiecare. Potrivit estimărilor IDC, pe piaţa românească de IT vor debuta peste 200 de noi afaceri până în 2013, iar majoritatea vor fi companii de mici dimensiuni, cu acţionariat local.

La nivel mondial, pentru fiecare dolar încasat de Microsoft, ecosistemul de parteneri încasează 8,70 dolari.
Jean Philippe Courtois, Microsoft

6 mld. de lei, echivalentul a 2,4 miliarde de dolari, vor fi, potrivit IDC, veniturile realizate de companiile româneşti de pe urma cloud computing

184-41435-capital_21.jpg