Luând în calcul toate aceste criterii, revista Capital a făcut calculele pentru a prezenta toate variantele de creditare pentru achiziţia unei case. Pentru calcul, am ținut cont de ofertele trimise de bănci la solicitarea noastră la un preţ de achiziţie de maximum 60 de mii de euro. Perioada de creditare luată în calcul este de 30 de ani. De regulă, clienţii care îşi încasează lefurile prin intermediul băncii, au oferte preferenţiale la dobânzi. Însă, în calculul nostru, nu am inclus aceste variante.

Ultima strigare pentru Prima Casă

Începând cu 2016, plafonul de garanţii va fi mai mic decât cel alocat în acest an, dobânzile vor fi ajustate la nivelul pieţei, iar cei care au luat deja un împrumut „Prima Casă“ nu vor mai putea contracta altul nou cu scopul achiziţionării sau construirii unei locuinţe mai mari sau mai scumpe. Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent. Ministerul Finanţelor a anunţat, la începutul lunii că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ la 1,5 miliarde de lei, faţă de 2,6 miliarde de lei cât a fost în 2015. Având în vedere că valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ este de aproximativ 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) şi că statul garantează 50% din valoarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru anul viitor va fi disponibil pentru acordarea a circa 16.850 de credite.

Împrumuturile pentru Prima Casă se acordă doar în lei iar avansul este de minimum 5%. Astfel, la o locuinţă de 270.000 de lei, creditul va fi de 256.500 de lei. Avansul de 5%, respectiv 13.500 de lei, pe o periadă de 30 de ani, iar venitul minim necesar este de 2.516 lei. Prima rată este de 1.133 de lei iar dobânda anuală efectivă este de 3,94%. De subliniat este faptul că dobânda la Prima casă este variabilă, şi depinde de fluctuaţiile ROBOR. Creditul are şi costuri cu comisioane şi asigurări, respectiv un comision anual, în primul an de 628 de lei şi asigurările, care costă 436 de lei. Suma totală care va fi rambursată, în 30 de ani este de  432.356 lei.

Banca pentru Locuinţe, dobânzi fixe

BCR Banca pentru Locuinţe acordă credite în lei pentru domeniul locativ, în baza unui contract de economisire-creditare, clienţilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi care doresc, fie să achiziţioneze o nouă locuinţă, fie să efectueze renovări.

Clientul încheie un contract de economisire-creditare cu suma pe care o doreşte. Depune lunar (sau anual) o anumită sumă de bani în contul contractului său de economisire-creditare, până economiseşte jumătate din suma dorită. La finalizarea procesului de economisire clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit (Bauspar) cu valoarea  de 50% din suma contractată, la o dobândă fixă de 5% pe an.

În cazul în care se doreşte obţinerea creditului mai rapid, se poate apela la Creditul Intermediar/ Anticipat şi este necesar doar un avans de minimum 10% din valoarea contractului de economisire-creditare. Avantajele creditelor BCR Banca pentru Locuinţe sunt dobânzile fixe pe întreaga perioadă de creditare, comisionul de analiză este zero, comisionul de administrare lunară este de 0,05% din soldul creditului, evaluarea imobilului e gratuită, iar rambursarea naticipată este gratuită.

Spre exemplu, pentru o investiţie imediată de  270.000 lei (echivalentul a 60.000 euro) clientul poate accesa Creditul Anticipat pe 10 ani cu avans 10% din valoarea creditului, respectiv 27.000 de lei, dobânda anuală efectivă pentru primele 46 de luni este de 5,165%, rata lunară este de 3.537 de lei tot în primii cinci ani. În următorii 5 ani dobânda anuală efectivă este de 5,75%. În total, clientul va plăti 342.357 de lei la finalul creditului de 10 ani.

Creditul imobiliar, din nou atrăgător

Ofertele băncilor când vine vorba de creditele ipotecare au devenit tot mai atrăgătoare. Asta după ce dobânzile la împrumuturile în lei s-au înjumătăţit în ultimii doi ani, ca urmare a deciziilor Băncii Naţionale de a reduce dobânda de politică monetară. Avansul de 15, până la 30% este descurajator pentru unii clienţi care nu dispun de cash. La BCR de exemplu, o locuinţă de 270 de mii de lei, echivalentul a 60 de mii de euro, valoarea creditului este de 229.500 de lei, respectiv 50.662 euro. Avansul este de 40.500 de lei, mai exact 8.940 de euro. Perioada tot de 30 de ani, iar dobânda anuală efectivă e de 4,85%. Venitul minim necesar e de 2.700 de lei, iar rata lunară de 1.225 de lei. Asigurările costă 234 de lei şi nu există comision anual. Suma de rambursat, la final, este de 428.116 de lei, mai exact, 94.506 euro. Comisionul de rambursare anticipată este de 1% în primii 3 ani.

Avantajele unui credit prin Banca pentru Locuinţe

Procentul de dobândă pentru Creditele Anticipate/Intermediare cu ipotecă este de 4,44% /an
Procentul de dobândă pentru Creditele Intermediare fără ipotecă este de 7% / an
Comisionul de analiză dosar este 0, indiferent de data la care se accesează creditul
Comision de administrare lunară 0,05% din soldul creditului
Evaluare gratuită a imobilului adus în garanţie
Asigurarea de viaţă este gratuită la BpL
Costul total al creditului BPL este redus
Clientul este protejat împotriva riscului de creştere a dobânzii şi a riscului valutar
Rambursare anticipată parţială/totală gratuită indiferent de data rambur­sării.