Trump vs. Clinton. Cel mai fierbinte subiect al momentului, dar şi numele documentarului difuzat marţi, 8 noiembrie 2016, când se tranşează câştigătorul luptei politice din SUA.

"Trump versus Clinton" produs de John Florescu şi Trevor Poots.

Documentarul se concentrează asupra chestiunilor esenţiale pentru SUA cu un impact major asupra centrului şi estului Europei. Printre acestea se numără Putin/ securitatea în domeniuil apărării, NATO, refugiaţi, post-Brexit şi supravieţuirea UE, un război cibernetic între UE/ Europa şi Rusia şi comerţul/ investiţiile, povesteşte John Florescu în interviu.

„Chiar dacă ne dăm seama sau nu, aceste chestiuni afectează România. România se află pe o poziţie centrală pentru că este un aliat al Statelor Unite. Acest lucru nu poate fi spus despre Ungaria sau despre Republica Cehă, care par a fi mai ascultătoare faţă de Moscova. România are nevoie de protecţie militară, iar America are nevoie de aliaţi mai puternici în regiune, mai ales acum că Turcia s-a scos din joc. România ar putea beneficia de investitţii continue în ţară în sectorul IT unde este foarte capabilă. Altfel, în absenţa susţinerii SUA, cred că România riscă să oscileze între aspiraţiile Rusiei şi Chinei.”, afirmă producătorul.

Printre intervievaţii documentarului se numără personalităţi prolifice din lumea politică americană, partizani ai ambilor candidaţi, prieteni apropiaţi, ambasadori, lideri bipartizani ai politicii externe, experţi potriviţi să comenteze subiecte precum: NATO, refugiaţii din Europa, politică post-Brexit, Putin/ politici de apărare, război cibernetic între SUA/Europa şi Rusia etc.

Întrebat care este explicaţia pentru care Ambasadorul James Woolsey, şeful CIA pe timpul mandatului lui Bill Clinton, este astăzi unul dintre susţinătorii lui Donald Trump şi de ce ambasadorul avertizează în privinţa unui nou tip de război – cel cibernetic, John Florescu afirmă că Woolsey este de părere că Trump va face mai multe investiţii în domeniul infrastructurii de apărare decât va face Hillary Clinton.

Despre controversa email-urilor lui Clinton, producătorul John Florescu spune că adversarii candidatei democrate o resimt profund: "Aceştia afirmă că soţii Clinton nu ţin cont de reguli şi că acest lucru s-a petrecut timp de douăzeci de ani. Aceştia acuză faptul că Fundaţia Clinton efectua favoruri în schimbul unor beneficii: dai bani fundaţiei şi îl poţi vedea pe Secretarul de Stat. Toată această chestiune este în vizorul FBI şi al presei."

Întrebat care este poziţionarea candidaţilor în cadrul luptei antiterorism, John Florescu afirmă că această temă este una dintre puţinele în care candidaţii au căzut de acord: "Ambii vor lua măsuri vehemente împotriva organizaţiilor de tip ISIS".

În încheiere, John Florescu precizează că americanii sunt nemulţumiţi de alegerea pe care trebuie s-o facă la alegerile prezidenţiale, ambii candidaţi fiind supuşi unor controverse care îi compromit din start: "Americanii sunt foarte nemulţumiţi de alegerea pe care o au de făcut. Se pare că alegătorii sunt împărţiţi în două grupuri de opinie: cei care nu au încredere în Hillary, în liberali, în corectitudinea politică sau în elite, şi, de cealaltă parte, cei care se tem de lipsa de experienţă, de naivitatea, de gura mare şi de firea impulsivă a lui Donald Trump, iar oamenii din această categorie par, de asemenea, să nu asculte de nimeni. Este neobişnuit pentru alegerile prezidenţiale. În istoria Americii, am fost conduşi de lideri care inspirau oamenii, care erau catalogaţi drept modele, Roosevelt, Kennedy, Reagan, Bill Clinton şi Obama. Nu mai e cazul acum.", afirmă John Florescu.

mai multe, pe mediafax.ro