Joe Biden, președintele democrat al SUA, a declarat, luni, într-un interviu televizat că doreşte să obţină şi al doilea mandat la Casa Albă, dar deocamdată nu este pregătit să-şi anunţe candidatura pentru alegerile din 2024, relatează Reuters.

„Intenţionez să candidez, dar nu suntem încă pregătiţi să facem anunţul”, a declarat în interviul acordat postului NBC preşedintele în vârstă de 80 de ani. El a dat de mult timp de înţeles că doreşte şi al doilea mandat prezidenţial, dar s-a exprimat mereu evaziv pe acest subiect.

Trump și-a oficializat candidatura

În schimb, adversarul său republican la scrutinul din anul 2020, fostul preşedinte Donald Trump, şi-a oficializat deja candidatura pentru alegerile primare din cadrul partidului său care vor desemna candidatul republican.

Între timp însă, el a devenit primul fost preşedinte al SUA inculpat, după ce înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016 i-a oferit fostei starlete porno Stormy Daniels suma de 130.000 de dolari, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei relaţii pe care ei ar fi avut-o în anul 2006.

Biden s-a abţinut până în prezent să comenteze inculparea lui Trump, probabil pentru a nu alimenta acuzaţiile acestuia din urmă despre desfăşurarea unui proces cu motivaţie politică împotriva lui.

Potrivit postului NBC, care menţionează surse neprecizate, principalii consilieri de la Casa Albă vor lua deciziile finale asupra lansării campaniei de realegere a lui Joe Biden.

Cine și-a mai anunțat candidatura

Cu câteva zile în urmă, fostul guvernator al statului american Arkansas, republicanul Asa Hutchinson, în vârstă de 72 de ani, a anunțat duminică, 2 aprilie, că intră în cursa pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale din 2024, afirmând că reprezintă „o alternativă la fostul preşedinte Donald Trump”, relatează AFP.

„Am luat o decizie și decizia mea este că voi candida la președintele Statelor Unite. Deși anunțul oficial va fi mai târziu în aprilie, în Bentonville (Arkansas), voi candida. Și motivul este că am călătorit în țară timp de șase luni, aud oameni vorbind despre conducerea țării noastre. Sunt convins că oamenii vor lideri care să atragă tot ce este mai bun din America și nu pur și simplu să apeleze la cele mai rele instincte ale noastre”, a declarat Hutchinson.

Până acum și-au mai anunțat candidatura în alegerile primare republicane, pe lângă Donald Trump, Nikki Haley, fosta ambasadoare la ONU și fostă guvernatoare a statului Carolina de Sud, și antreprenorul Vivek Ramaswamy.