Nu demult, angajatorii norvegieni au scos la concurs mai multe posturi de electricieni, dulgheri, tâmplari, ingineri şi patiseri, pentru care pot aplica şi cetăţenii români dacă vorbesc limba engleză.

Dacă nu cunoașteți una din profesiile de mai sus, dar doriți totuși să lucrați în Norvegia sau în orice altă țară din Europa de Nord, cel mai la îndemână instrument este rețeaua Eures.

Salariul oferit de angajatori este 22-28 de euro brut pe oră, în funcţie de experienţă şi calificări, ceea ce înseamnă că la 8 ore de lucru pe zi, 20 de zile pe lună, ajungeți la minim 3.500 de euro pe lună, brut.

Pentru joburi în Norvegia, click aici Pentru joburi în Suedia, click aici Pentru joburi în Finlanda, click aici De exemplu, un angajator finlandez are nevoie de un anestezist, care poate ajunge și la 90 de euro pe oră, ceea ce înseamnă că în condiții de lucru standard (8 ore pe zi, 20 de zile pe lună) poate ajunge la un venit de aproape 14.500 de euro pe lună.

Deși un pic mai jos, nici Danemarca nu e de ocolit. Dacă sunteți student în an terminal, puteți opta pentru un program de master într-o universitate precum prestifioasa Aarhus Business School, unde, taxele de școlarizare sunt zero, ca și  pentru alte universități din statele nordice.

Pentru a vedea oferta de studii în Danemarca, click aici Pentru a vedea oferta de studii în Suedia, click aici Pentru a vedea oferta de studii pentru Finlanda, click aici

Cel mai dificil aspect când vine vorba de studiu sau joburi într-o țară din Europa de Nord este cel legat de limbă. Deși nordicii cunosc foarte bine limba engleză (în special suedezii și danezii), totuși să știi limba statului respectiv este un avantaj incontestabil.

Limbile nordice sunt destul de dificile, în special finlandeza. Cu toate acestea, dacă aveți determinare și un pic de timp pe care-l puteți aloca acestui demers, puteți încerca să învățați limba statului în care vreți să plecați.

Și pentru a nu umba pe la tot felul de firme care vă promit că vă învață o limbă străină în două săptămâni, este bine să mergeți unde sunt profesori de carieră, respectiv la Universitatea din București.  Facultatea de Limbi și Literaturi Străine are propriul său centru de limbi străine, cu prețuri rezonabile, unde predau asistenți universitari sau doctoranzi care se pregătesc pentru o carieră universitară. Din păcate, dintre toate limbile nordice, centrul Ariel nu vă poate ajuta decât cu limba suedeză.