Perspectivele economice la nivel continental sunt din ce in ce mai sumbre, actuala criza fiind departe a se incheia, sustine Joaquin Almunia, comisarul european pentru Politica Economica si Monetara.

Mai mult decat atat, oficialul european afirma ca riscul recesiunii este din ce in ce mai accentuat astfel incat este necesar un efort financiar urias pentru ca masinaria economica sa fie repornita.

„Riscul recesiunii, din nefericire, ar putea deveni principalul scenariu. Cand va fi necesar, va trebui sa recapitalizam bancile, sa folosim planuri de salvare si sa cerem institutiilor de credit sa colaboreze in continuare in privinta politicii monetare si asigurarea lichiditatilor, pentru ca sistemul sa poata functiona din nou”, afirma Joaquin Almunia.

Estimarile comisarului european sunt deja confirmate partial de ultimele date oferite de catre  Biroul European de Statistica – Eurostat, potrivit caruia in trimestrul al doilea al anului in curs Produsul Intern Brut in Zona Euro a scazut cu 0,2 procente fata de trimestrul anterior.

Tendinta de scadere economica se va mentine, sustin analistii, astfel ca intrarea in recesiune a Zonei Euro este mai degraba o chestiune de timp.