“Aceşti tipi spun aceleaşi vechi mizerii de o bună perioadă de timp. Nu este un lucru care schimbă situaţia – este bine pentru piaţă poate pentru o lună. Datoriile continuă să devină din ce în ce mai mari şi în cele din urmă noi toţi vom plăti un preţ teribil”, a spus Jim Rogers.
El a avertizat că raliul pieţelor, în care foarte mulţi au văzut o oportunitate pentru a se întoarce pe activele riscante, ar putea fi doar o revenire pe termen scurt.
“Nu este o oportunitate pentru mine de a face bani. Nu este bine pentru piaţă şi nu va dura. La fiecare trei sau patru luni ei (politicienii din zona euro n.r.) ţin un summit şi spun: În regulă băieţi, totul este în regulă acum. Piaţa o ia în sus. Dar noi am obosit puţin de la acest lucru şi piaţa a obosit şi ea puţin”, a explica Rogers.
Cum se poate profita în criză – investind în mărfuri
Ar putea exista câteva oportunităţi de a face bani pe termen scurt, spune Peter Toogood, director de investiţii la Old Broas Street Research.
Sunt câteva indicii că BCE va suspenda programul de achiziţii de bonduri, care va mări bilanţul băncii centrale, până când vor fi impuse condiţii ferme.
Programul de achiziţii de bonduri este probabil la o scară prea mică pentru a afecta pieţele de mărfuri de termen lung, spune economistul şef al High Frequency Economics. În timp ce ei vor descrie măsurile ca “nelimitate”, ţările care apelează pentru asistenţă va trebui să îndeplinească condiţii stricte pentru bugetele lor şi reformele fiscale.
Rogers, celebru ca un investitor care mizează pe creştere pe termen-lung pe piaţa mărfurilor, spune că nu e nici un motiv pentru a se corecta această afirmaţie.
“Creşterea pieţelor de mărfuri se va sfârşi într-o zi, dar acea zi este departe”, a spus el.
“Mărfurile s-au corectat o vreme. Acum toată lumea ştie că ei inundă piaţa cu bani şi istoria îţi spune că, atunci când ei fac asta, modul în care poţi să te protejezi este să deţii active reale, fie că e vorba de argint sau orez. Dacă economia mondială va merge mai bine, eu deţin mărfuri, deoarece va fi o penurie indusă de dezvoltare. Dacă nu va fi, ei (băncile centrale n.r.) cu toţi vor tipări bani. Este un lucru greşit, dar ei ştiu toţi ce au de făcut”, a spus Rogers.