Activitatea diminuată din sectorul manufacturier din China, pentru a cincea lună consecutiv, a provocat joi deprecieri semnificative pe bursele din Europa. Acţiunile de pe pieţele din SUA au scăzut, iar petrolul şi metalele au suferit pierderi ca urmare a declinului producţiei industriale în Europa şi China.

Dar experţii care sunt constant cu ochii pe cea de-a doua mare economie din lume, văd în această scădere doar o încetinire, nu o prăbuşire. Mai mult, spun aceştia, Statele Unite ar putea profita de pe urma contractării industriei chineze, care ar putea încetini escaladarea costurilor energiei.

"Nu cred că cineva se aştepta ca Produsul Intern Brut al Chinei să crească la 8% în permanenţă. Creşterea trebuia să încetinească, dar această rată încă rămâne una incredibilă", a declarat Barry Sine, director de cercetare la Drexel Hamilton.
Cel mai cutremurător film despre China: VEZI de ce se apropie de prăbușire economică

Sine nu se aşteaptă să vadă o prăbuşire dură a Chinei, despre care a vorbit toată lumea în ultimele săptămâni. "Vorbim despre o ţară cu rezerve de lichidităţi de 2.000 de miliarde de dolari. Pot face o mulţime de lucruri pentru a stimula orice segment slab din economie, indiferent că e vorba de imobiliare, bănci sau companii de stat. Este ca o întrebare de loterie: Ce ai face cu un milion de dolari? Ce ar putea face ei cu 2.000 de miliarde de dolari?"

Şi investitorul american Jim Rogers vede o oportunitate în încetinirea economică a Chinei. "Sunt încântat să văd asta. Trebuia să facă asta şi va fi bine pentru China, va fi bine pentru lume şi se vor ivi oportunităţi pentru toată lumea. Sper ca piaţa chineză să se prăbuşească, pentru a putea cumpăra acţiuni chineze", a spus miliardarul.

Rogers susţine că statul chinez încearcă de trei ani de zile să-şi încetinească economia şi să-şi ţină sub control bula imobiliară. Şi nu numai asupra Chinei este îndreptată atenţia lui Rogers. "Eu aştept ca lumea să aibă o încetinire în următorii doi ani pentru că asta se va transforma într-o oportunitate pentru noi toţi", a mai spus el la CNBC.
<object id="cnbcplayer" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" height="380" width="400"> <param name="type" value="application/x-shockwave-flash" /> <param name="allowfullscreen" value="true" /> <param name="allowscriptaccess" value="always" /> <param name="quality" value="best" /> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent" /> <param name="bgcolor" value="#000000" /> <param name="salign" value="lt" /> <param name="flashVars" value="startTime=000" /> <param name="flashVars" value="endTime=000" /> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000080080/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" pluginspage="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000080080/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" height="360" width="640"></embed></object>