România este obligată prin Tratat să devină, la un anumit moment, membră a Zonei Euro. ‘Chestiunea momentului ales pentru această aderare este una tehnică şi politică. Din punct de vedere tehnic, ştim că România mai are încă multe de făcut, înainte de a intra în zona euro. Pentru a adera în 2015, România trebuie să realizeze foarte repede reformele’, a spus Jeffrey Franks.

Până la aderare, trebuie avut un deficit redus, o inflaţie mică, un nivel scăzut al datoriei şi al dobânzilor.

‘Pentru a avea succes în zona euro, trebuie să ai o economie foarte flexibilă. Din punctul meu de vedere, nu este important anul în care România va adera, ci de a accelera reformele pe cât de mult posibil. Apoi luaţi decizia asupra momentului aderării’, a spus oficialul Fondului Monetar, care a recunoscut că există, totuşi, nişte pericole în a accelera reformele peste puterea de suportare a economiei.

‘Trebuie ca reformele să fie făcute cât se poate de repede, şi apoi, în apropierea anului 2015, să faceţi o evaluare. Există însă două pericole: unul e să încerci să accelerezi prea mult, şi să nu fii gata la timp, al doilea este să amâni prea mult şi să relaxezi reformele. Nu ar fi nicio tragedie dacă nu sunteţi gata în 2015, dacă reformele merg bine’, este de părere Jeffrey Franks.