hartie prin curier ca mi-a expirat contractul. Multe voci m-au incurajat sa ma duc la Valentin Nicolau (presedintele TVR – nota red.), „nu se poate sa nu-ti ofere ceva!” M-am dus, dar el, cu o atitudine extrem de aroganta, mi-a spus ca s-a gandit sa intrerupem colaborarea, apoi mi-a propus sa am grija de o viitoare scoala de jurnalism, un fel de club al pensionarilor din TVR. Multumesc, i-am raspuns, nu sunt in situatia unei pensionare amarate, sa-mi mai dai doi lei sa nu mor de foame, credeam ca experienta mea va este utila.
Capital: Ce motiv s-a invocat?
Jeana Gheorghiu: Nu mi s-a adus nici un repros. Formal, sunt perfect acoperiti, mi-a expirat contractul. Dar de unde incepe subiectivismul? Daca luam pe criterii de performanta profesionala, datele postului sunt bune, reputatia la fel. Pe de alta parte, sunt persoane total inutile in televiziune, in tot felul de functii tehnice si economice, si care au contract pana la sfarsitul anului.
Capital: De ce credeti ca nu s-a continuat colaborarea cu dvs?
Jeana Gheorghiu: Sunt o persoana incomoda, pentru ca avertizez cand ceva s-ar putea sa nu iasa bine sau spun de-a dreptul ca nu a fost in regula. Se prefera oameni cuminti, care se fac pres.
Capital: Care a fost mandatul dvs. cand ati preluat TVR2?
Jeana Gheorghiu: In octombrie 2002, mi s-a cerut sa fac un canal de tineret. Sigur, puteam sa-mi propun sa intineresc publicul canalului, ceea ce insemna cu totul altceva. Am luat in calcul strategia Consiliului de Administratie, care era chiar buna, logica si punea in complementaritate canalele. Acolo erau cateva lucruri jalonate si trebuia sa construiesti in raport cu ele, sa indrepti ce nu este in regula. Dar in TVR exista o regula de baza pe care am atacat-o mereu: ti se propune sa faci ceva fara sa cunosti resursele. Toate performantele TVR2, care nu sunt deloc de neglijat, s-au obtinut in absenta resurselor tehnice, chiar si a unui studio de productie. Am pus mereu niste probleme care m-au facut indezirabila, pentru ca eu le consider din zona lucrurilor elementar profesionale, iar ei, din neputinta de a intelege si de a rezolva, le-au luat drept rea credinta.
Capital: In cei doi ani in care ati condus TVR, ati stiut clar care este bugetul canalului?
Jeana Gheorghiu: Am cerut sa cunosc ce resurse am, dar niciodata nu mi s-a spus. Cand s-a facut o noua organigrama in TVR, din punctul meu de vedere, s-a trecut la o concentrare a puterii intr-o formula piramidala. Totul trece pe la presedinte, iar decizia este integral la el. De fapt, este vorba de o distrugere a micilor cuceriri ale reformei televiziunii. Acestea au inceput candva, sa zicem in „epoca Stere Gulea”, in care s-a dorit despartirea productiei de programare, care sunt doua activitati distincte. Se tot vorbeste in TVR despre „modelul BBC”. Habar n-au despre ce vorbesc! Ne-am intors inaintea reformei.
Capital: Dar TVR este in plin proces de rebrandare!
Jeana Gheorghiu: Sa fim seriosi! S-au schimbat doar siglele, procesul ar trebui sa se faca si in continutul programelor. Este o asa-zisa rebrandare. Am incercat sa sugerez ca nu este doar o schimbare de sigla, ci o schimbare de continut si, mai mult, de mentalitate. Nu poate acelasi Ionescu sa-si modifice gandirea, comentariul, discursul pentru TVR1, care inseamna legarea de contemporaneitate, perspectiva, viitorul, in timp ce lucreaza un program si pentru TVR2, canal cu un alt concept. Cand am intrebat de rebrandare, am primit urmatorul raspuns din partea lui Titi Dinca, directorul de programe: „Am niste titluri care vor iesi de pe TVR1 si vor trece la tine.” Asta inseamna rebrandare, sa bagam pe TVR2 ce nu performeaza pe TVR1? Pe de alta parte, am semnalat de la inceput ridicolul sloganului „Sa ne simtim bine”.
Capital: Aveati libertatea de a face grila canalului?
Jeana Gheorghiu: In fiecare zi faceam cateva variante de grila! Ori de cate ori intervenea o schimbare la TVR1, eu trebuia sa schimb grila. I-am si intrebat: „Ce faceti, ma antrenati pentru Olimpiada de grile?” Orice grila pe care am conceput-o mi-a fost imediat data peste cap dintr-o gandire foarte ingusta a ceea ce inseamna complementaritatea canalelor. Numai dupa ce se stabilea ce intra pe TVR1 putea si TVR2 sa prezinte grila, cu jignirile aferente de fiecare data. Nicolau mi-a vorbit tot timpul ca unei servitoare, dar am trecut peste asta. Pentru cei mai multi din conducerea TVR, grila de programe este un desen cu patratele. Cel mai tare deranja ca o emisiune a TVR 2 poate fura din publicul lui TVR1, in ciuda stradaniilor mele de a-i spune ca puterea televiziunii vine din insumarea cotelor de piata ale celor patru posturi. A trebuit sa treaca un an de lupte si insulte ca sa-l conving pe domnul presedinte ca daca eu am serial, iar pe TVR1 este film, acestea sunt complementare.
Capital: N-ati impus grile, n-ati stiut bugetele, parca altii au decis, iar dvs. ati stat degeaba acolo!
Jeana Gheorghiu: N-am stat degeaba, m-am luptat pentru fiecare lucru in parte si asta m-a costat sanatatea, nopti nedormite ca sa tin postul in mana cu totul si sa disciplinez oamenii. Sigur, mai am si niste cuceriri, dar este ridicol sa va vorbesc despre acestea. Eu mi-am propus niste lucruri, sa intineresc publicul, am obtinut acest lucru. Am incercat sa schimb structura publicului si am castigat in studii medii si superioare.

Ce spune Televiziunea Romana?
Jeana Gheorghiu a ocupat interimar functia de director al TVR 2 in perioada 1.10.2002 – 30.06.2004. Dna Gheorghiu a iesit la pensie la data de 15 decembrie 2003. La implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare, Codul muncii prevede incetarea de drept a contractului de munca. La acea data, TVR i-a oferit dnei Gheorghiu posibilitatea de a-si continua activitatea in baza unui contract de munca pe o durata stabilita de comun acord. Contractul expira la data de 30.06.2004 (…) Televiziunea Romana a demarat in urma cu mai bine de un an (martie 2003) un proces de intinerire a managementului institutiei. In anul 2002, varsta medie a personalului de conducere era de 58 de ani, in prezent aceasta este de aproximativ 41 de ani. Trebuie precizat, de asemenea, ca anumite obiective de performanta si de continut nu au fost atinse, dar si ca unele aspecte legate de administrarea activitatii curente a postului TVR 2 precum si de modul in care a fost angajata contractual institutia nu au fost multumitoare.