”Acordul de retragere rămâne în continuare cel mai bun şi unicul acord posibil. Uniunea Europeană a spus aceasta în noiembrie, am spus-o în decembrie, am spus-o şi înaintea primului vot semnificativ din Camera Comunelor în ianuarie. Dezbaterea şi voturile de ieri din Camera Comunelor nu schimbă acest lucru”, a afirmat  Juncker într-o intervenţie în faţa Parlamentului European, potrivit stiripesurse.

Votul dat marţi în parlamentul britanic ”a mărit riscul unei retrageri dezordonate” a Regatului Unit din UE, a mai spus Juncker, estimând totodată că cele 27 de state ale UE trebuie să fie pregătite pentru ”toate scenariile, inclusiv pentru cel mai rău”.

Premierul Theresa May a acceptat anul trecut mecanismul de ”backstop” (plasă de siguranţă) pentru ca negocierile cu UE să continuie şi astfel a reuşit încheierea unui acord privind Brexit-ul. Dar această clauză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord va fi aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa frontierei nord-irlandeze, indiferent cât timp ar dura acest lucru, nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acestui acord în Camera Comunelor pe 15 ianuarie.

Într-o primă reacție la afirmațiile lui Juncker, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a amintit că aceasta din urmă a atenţionat că renegocierea acordului cu Bruxelles-ul nu va fi uşoară, în condiţiile în care oficialii europeni au respins orice redeschidere a acestui acord pentru noi discuţii.