Javier Milei este noul președinte al Argentinei

Javier Milei este noul președinte al Argentinei. Își propune să aplice o terapie de șoc țării. A promis să pună „capăt decadenţei” şi să „reconstruiască Argentina”, precizând, totuși, că nu vor exista „jumătăţi de măsură”.

„Aceasta este o noapte istorică pentru Argentina. Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflaţia (143% într-un an, n.r.), stagnarea, absenţa unor locuri de muncă reale, insecuritatea, sărăcia şi mizeria.

Nu există loc pentru jumătăţi de măsură. Voi pune ordine în conturile bugetare şi voi rezolva problemele Băncii Centrale, pe care să o dinamitez”, a declarat el.

Javier Milei este un economist cu orientare ultraliberală, un politician „anti-sistem”, opus peroniștilor și liberalilor aflați la conducere în Argentina în ultimii 20 de ani. Îşi va prelua mandatul pe data de 10 decembrie 2023.

La scurt timp după ce au fost numărate voturile, liderii de stat pentru care Javier Milei și-a exprimat simpatia în trecut l-au felicitat călduros. De exemplu, fostul președinte al SUA, Donald Trump, și-a exprimat încrederea că el „va readuce măreția Argentinei”, relatează agenția de presă AFP.

Javier Milei
Javier Milei (SURSA FOTO: Facebook, Byron Helguero)

Javier Milei a obținut 55,6% din voturi

Javier Milei a obținut 55,6% din voturi. L-a învins cu peste 11 puncte procentuale pe ministrul Economiei din Argentina, Sergio Massa, care a obținut doar 44,3% din voturi. Amploarea victoriei sale a fost o surpriză. Sondajele de opinie indicau, totuși, un ușor avantaj pentru el. De altfel, unii analiști politici anticipau un rezultat „la limită”.

Sergio Massa a pledat pentru „un guvern de unitate națională” și o redresare economică treptată, menținând statul social, considerat esențial pentru cultura argentiniană. În contrapondere, Javier Milei vrea „să sfâșie statul inamic” și să dolarizeze economia.

Potrivit sursei citate anterior, analistul politic Gabriel Vommaro de la Universitatea San Martin a avertizat că retorica belicoasă a lui Javier Milei față de sectoarele mobilizate implică riscul apariției „unei confruntări politice și sociale” în Argentina.