Potrivit ultimelor date oficiale, facute publice astazi de catre oficialii de la Tokyo, in trimestrul al doilea al anului in curs Japonia a inregistrat o „contractare” economica de 0,6 puncte procentuale, ceea ce reprezinta cel mai mare declin trimestrial din 2001.

Aceste rezultate, anticipate de altfel de catre majoritatea analistilor, amplifica temerile privind posibilitatea ca cea mai mare economie asiatica si a doua din lume sa intre in recesiune.

Cauzele principale sunt doua, dar exista o varietate de conexiuni care conduc catre acest posibil rezultat.

Astfel, este vorba despre scaderea volumului exporturilor si reducerea consumului intern.

Practic, in contextul in care consumul privat reprezinta mai mult de jumatate din economia japoneza, este aproape evident ca orice reducere a acestui indicator are implicatii directe, imediate si nefaste.

Conform datelor publicate astazi, consumul intern s-a redus in perioada analizata, respectiv aprilie-iunie a.c. cu 0,5 puncte procentuale.

Explicatia cea mai des utilizata pentru aceasta schimbare de atitudine a consumatorilor japonezi o reprezinta scaderea nivelului de trai (o combinatie de cuvinte care pare nepotrivita cu privire la Japonia si japonezi) pe fondul cresterii preturilor ca urmare a scumprii materiilor prime si alimentelor.

Sintetizand, predictiile sunt tot mai pesimiste si vorbesc despre o recesiune a economiei japoneze, chiar daca din punct de vedere strict tehnic, respectiv o scadere economica doua trimestre consecutiv, conditiile inca nu sunt indeplinite, cu accent pe „inca”.

Sursa: FT