‘După ce am luat în calcul lichidităţile noastre în euro, condiţiile de emisiune şi mediul de pe piaţă am decis să fixăm nivelul investiţiei japoneze la 300 milioane de euro de data aceasta’, a precizat un responsabil din Ministerul japonez de Finanţe.

Japonia, ţară ale cărei rezerve valutare sunt depăşite doar de cele ale Chinei, s-a angajat recent să continue să cumpere bonduri emise de EFSF, cu condiţia ca liderii europeni să pună la punct o strategie credibilă pentru a ieşi din criza datoriilor care afectează zona euro.

La precedentele trei emisiuni de bonduri lansate de EFSF de la începutul anului, Japonia a cumpărat 20% din totalul obligaţiunilor. Achiziţiile făcute luni duc la 2,975 miliarde de euro suma investită până acum de Japonia în bonduri EFSF.

Japonia urmăreşte cu atenţie situaţia din zona euro deoarece criza de aici conduce la aprecierea yenului, considerat de investitori drept o valoare refugiu în perioade de criză. Recent moneda japonez a stabilit un nou nivel record în raport cu dolarul american. Această aprecierea a yenului face mai scumpe produsele fabricate în Japonia şi reduce valoarea câştigurilor repatriate de exportatorii niponi, ceea ce afectează relansarea economiei nipone. A treia economie mondială este în recesiune de la finele lui 2010 şi mizează în special pe exporturi pentru a ieşi din criză.

Pentru EFSF, sumele rezultate de pe urma emisiuni de luni ar urma să servească la finanţarea unei părţi din ajutoarele acordate Irlandei, ţară care a beneficiat de un program de sprijin internaţional, la fel ca şi Grecia şi Portugalia. De data aceasta cererea a fost doar uşor superioară ofertei iar rata dobânzii a fost de 104 puncte de bază peste benchmark, adică 3,59%. La precedenta emisiune de obligaţiuni pe 10 ani, lansată la mijlocul lunii iunie, EFSF a obţinut o rată a dobânzii de 17 puncte de bază peste benchmark iar cererea a depăşit opt miliarde de euro în condiţiile în care au fost oferite bonduri în valoare de cinci miliarde de euro.