Patru din cinci japonezi evaluează situaţia actuală ca fiind rea sau foarte rea. Doar o cincime se aşteaptă să existe o uşoară îmbunătăţire în următorii ani, în timp ce aproape niciunul dintre cei care au rșpuns nu anticipează o creştere notabilă.
Condiţiile economice ale ţării sunt considerate slabe de 58% din totalul japonezilor, iar alte 27 % le consideră foarte reduse. În timp ce 13% consideră situaţia actuală ca fiind corectă, doar 2% evaluează economia a fi într-o stare bună. Aceste opinii sunt împărţite în mod egal între bărbaţi şi femei.
Economia este în prezent considerată a fi într-o situaţie mai rea decât a fost acum cinci ani de o majoritate clară de japonezi (70%), în timp ce doar un sfert cred că este într-o stare asemănătoare. Aproximativ o treime dintre respondenţi au experimentat o înrăutăţire a finanţelor propriei lor familii. Puţin peste jumătate nu au perceput nici o schimbare şi pentru 13% circumstanţele financiare au cunoscut o îmbunătăţire.
Sondajul mai arată că doar un mic procent din populaţia japoneză anticipează o creştere economică în viitorul apropiat. Mai puțin de 22% se aşteaptă ca economia să se găsească într-o situaţie ceva mai bună din următorii cinci ani comparativ cu prezentul, în vreme ce 42% nu cred că se întrevede nici o ameliorare. O treime dintre japonezi se tem că economia lor va fi mai slabă sau mult mai slabă în cinci ani, în timp ce aproape niciun respondent nu declară că estimează o îmbunătăţire a stării economiei naţionale.
Cercetarea de piaţă AP-GfK a fost realizată în Japonia, între 29 iulie şi 10 august 2011, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.