Jair Bolsonaro consideră că prăbuşirea economică a Braziliei are o legătură cu restricţiile preconizate de către guvernatori în lupta împotriva pandemiei covid-19, soldată cu 198.000 de morţi în această ţară.

Brazilia este în faliment. Nu pot să fac nimic

Brazilia este în faliment. Nu pot să fac nimic. Aş vrea să schimb grila de reducere a impozitelor, dar a existat acest virus alimentat de presă pe care-l avem aici, această presă dezinteresată”, i-a răspuns el unui susţinător care l-a salutat în faţa reşedinţei sale oficiale, la Brasilia.

Preşedintele brazilian de referea la o reformă privind o creştere a nivelului veniturilor scutite de impozit, o promisiune pe care liderul extremei drepte a făcut-o în campania electorală şi care a ajuns la putere cu un program economic liberal.

Trebuie precizat că popularitatea lui Bolsonaro a crescut în urma acordării unui ajutor de urgenţă – pe o perioadă de nouă luni – unui număr de 68 de milioane de brazilieni, reprezentând aproape o treime din populaţia ţării.

Însă, luna aceasta aceste ajutoare au încetat, la presiunea pieţei, îngrijorată de nivelul mare al deficitului şi datoriei ţării, care ar putea să o plaseze ”la marginea unei prăpastii sociale”, avertizează Marcelo Neri, directorul Centrului de politică socială al Fundaţiei Getulio Vargas (FGV).

În paralel, numărul morţilor din cauza covid-19 continuă să crească, potrivit news.ro.

Bilanţul este așteptat să crească în săptămânile viitoare

Potrivit unui ultim bilanţ, gigantul sud-american a înregistrat 1.171 de morţi din cauza covid-19 şi aproape 60.000 de contaminări cu noul coronavirus.

Iar bilanţul ar urma să crească în săptămânile viitoare, din cauza adunărilor în masă care au avut loc de Crăciun şi Anul Nou, avertizează specialiștii.

De amintit că Jair Bolsonaro s-a remarcat, încă de la începutul pandemiei de coronavirus, ca unul dintre contestatarii de marcă ai efectelor negative pe care le are asupra organismului COVID-19.

Bolsonaro este unul dintre cei care au caracterizat infectarea cu noul coronavirus ca fiind ”o simplă răceală” și a refuzat inițial să poarte mască de protecție.

Ulterior, și-a mai nuanțat din luările publice de poziție, mai ales ca urmării a presiunilor venite dinspre opinia publică.